Cand esti insarcianta stii ca trebuie sa te hranesti mai bine, sa eviti anumite alimente si mai ales anumite substante care sunt in compozitia produselor alimentare. Dar care sunt acestea?
Aditivii sunt inclusi astazi in cele mai multe alimente procesate. Unii sunt siguri, altii nu sunt. Unii nu au fost inca testati suficient pentru a determina daca sunt siguri. In timpul sarcinii, cel mai bine este sa fii foarte prudenta si sa-ti planifici mesele astfel incat aditivii care ar putea fi periculosi sa fie evitati ori de cate ori este posibil.
Colorantii alimentari artificiali
Albastru nr. 1, Albastru nr. 2, Rosu citric nr. 2, Verde nr. 3, Rosu nr. 3, Galben nr. 6
Culoarea artificiala se foloseste la o larga varietate de produse, de la hot-dog la bomboane si produse de brutarie.
Ce sa faceti
Evitati! Multi sunt putin testati. Se stie ca unii produc cancer la animalele de laborator. Unii sunt suspectati a produce hiperactivitate. Alti sunt nefolositori.
Arome artificiale
Sute de substante chimice diferite sunt folosite in locul aromelor naturale. Ele sunt identificate pe eticheta doar ca „arome artificiale”.
Ce sa faceti
Evitati! Acestea sunt adesea gasite in alimentele vechi. Lucrurile naturale pot fi mult mai hranitoare. Unele arome artificiale pot produce hiperactivitate. Alimentele continand arome artificiale nu sunt necesare in dieta ta.
Indulcitori artificiali
Aceculfam K, aspartatul sau zaharina sunt folosite in bauturile dulci hipocalorice si alimente.
Ce sa faceti
Evitati! Acesulfamul K nu a fost inca bine testat. Desi unele cercetari arata ca aspartatul este sigur, ele este suspectat a produce leziuni cerebrale la indivizii sensibili. Puteti manca bine fara el. Zaharina este cunoscuta a produce cancer la animalele de laborator.
BHA (hidroxianisol butilat) si BHT (hidroxitoluen butilat).
BHA si BHT sunt folositi la unele cereale, chipsuri de cartofi, uleiuri si guma de mestecat. Sunt antioxidanti ce impiedica rancezirea grasimilor.
Ce sa faceti
Evitati! Intr-un studiu japonez din 1982, BHA a produs cancer la sobolan, desi alte studii il considera sigur. Cercetarile pe BHT sunt controversate. Atat BHA cat si BHT pot fi inlocuite de substituenti mai siguri.
Cafeina
Este un stimulent ce apare in mod natural in cafea, ceai si cacao si este adaugata la bauturile nealcoolice.
Ce sa faceti
Evitati sau limitati! Folosirea in exces este legata de avort sau anomalii congenitale, desi cercetari recente sugereaza ca folosirea moderata poate sa nu fie daunatoare in sarcina. Cafeina mai poate cauza tulburari de somn si are legatura, la unele femei, cu mastoza chistica.
GMS (glutamat monosodic)
GMS este o aroma care imbunatateste gustul supelor, puilor, fructelor de mare, tacanitelor, sosurilor, mancarii chinezesti si al semipreparatelor.
Ce sa faceti
Evitati! In experimentele de laborator, GSM in cantitat mari lezeaza celulele cerebrale ale soarecilor nou-nascuti. GSM produce dureri de cap si „sindromul de restaurant chinezesc”, o senzatie de arsura si presiune la nivelul fetei, capului, gatului si bratelor.
Acidul fosforic, fosfatii
Acestia sunt folositi la unele produse de brutarie, carnuri conservatee, cereale uscate si bauturi nealcoolice pentru a da gust si a preveni decolorarea.
Ce sa faceti
Desi nu sunt toxici, folosirea lor asa de larga poate duce la dezechilibru alimentar care ar putea genera osteoporoza.
Chinina
Este o aroma folosita in apa tonica, apa cu chinina si bitter lemon.
Ce sa faceti
Chinina nu este bine testata. Poate produce anomalii congenitale. In niciun caz nu beti gin tonic cat timp sunteti insarcinata. Evitati!
Nitritii si nitratii de sodiu
Sunt folositi la conservarea, colorarea si aromarea nor preparate din carne (costita, sunca, hot-dog, carne sarata).
Ce sa faceti
Evitati! Mai ales in costita prajita acestea pot da nitrozamine care pot cauza cancer. Multe produse ce contin acesti aditivi au si un continut ridicat de grasimi si trebuie evitate si din acest motiv.
Dioxidul de sulf; sodiu bisulfit
Acesti agenti conservanti si inalbitori sunt gasiti in fructele feliate, fructele uscate, unele crevete „proaspete”, cartofi uscati si suc de grapefruit.
Ce sa faceti
Evitati! Agentii sulfiti impiedica decolorarea fructelor uscate sau feliate, crevetelor si a unor cartofi procesati. Ei incetinesc dezvoltarea bacteriilor in vin. Pot, de asemenea, sa distruga vitamina B1 si sa produca reactii alergice severe (chiar moarte) la indivizii sensibili.
Sursa: „Chemical Cuisine”, publicata de Center for Science in the Public Interest.