Nu toate femeile insarcinate trec prin renumitele pofte, dar cele care trec prin asemenea stari au recunoscut ca nu pot rezista dulciurilor si mancarurilor grase. Bineinteles ca nu sunt interzise in sarcina, ci doar se recomanda sa fie consumate cu moderatie.
[imagebrowser id=1262]In varful Piramidei Alimentelor veti gasi grasimile (naturale sau adaugate in produs) si zaharul (adaugat). Chiar daca aceste elemente apar in mod natural sau sunt adaugate in fiecare grupa de alimente, cea mai ridicata concentratie este, oricum, la varful piramidei. Aici tineti seama de grasimile, uleiurile si zaharul pe care le adaugati in ceea ce mancati. Aici puteti si trebuie sa exercitati un oarecare control.
Ar trebui sa limitati caloriile pe care le obtineti din grasimi la 25-30% din totalul dietei zilnice. Daca alegeti cu intelepciune din variatele grupuri din Ghidul Piramidei Alimentelor, veti putea sa va mentineti aportul zilnic de grasimi in interiorul limitei recomandate. Daca, de exemplu, aportul de grasimi tinde sa fie mai mare decat ar trebui, folositi iaurt sarac in grasimi sau degresat complet si cumparati lapte degresat in loc de lapte integral. Alegeti peste sau pasare in loc de carne rosie. Nu va incarcati felia de paine cu unt, margarina sau maioneza. Adaugati lamaie in loc de unt legumelor gatite la aburi. Folositi cu economie sau deloc grasimile si uleiurile adaugate.
Ce inseamna recomandarea „folositi cu economie” cand vorbim despre zaharul adaugat? Daca aportul dvs. caloric zilnic sugerat este in jur de 2000 de calorii, ar trebui sa limitati zaharul adaugat din toate sursele la 10 lingurite sau mai putin. Daca puteti limita aportul de zahar mai mult, cu atat mai bine. Daca o bucata de prajitura cu ciocolata sau un shake de la fast-food acopera doar intr-un weekend ceea ce ar fi trebuit sa consumati intr-o saptamana, incercati sa reechilibrati balanta alegerilor alimentare cat de repede puteti.