[imagebrowser id=745]
Pana la 6 luni mamicile nu au de ce sa se ingrijoreze in privinta hranei bebelusului, pana la aceasta varsta acestia putand fi hraniti fara nicio problema numai cu lapte matern sau formula speciala.
Dupa aceasta perioada urmeaza o etapa mult asteptata de parinti, diversificarea, introducerea alimentelor solide in dieta.
Este un demers natural pe care chiar si cel mic il simte, dand semne vadite ca necesita si altceva, laptele ne mai fiindu-i suficient. Cu toate acestea, specialistii recomanda mamicilor sa nu renunte la el, sa continue alaptarea pana va implini cel putin un an.
Diversificarea este un pas extrem de important, in aceasta perioada putandu-se depista si alergiile alimentare de care bebelusul ar putea suferi.
Din acest motiv pediatrul va va sfatui sa introduceti in alimentatie cate un produs o data la 4 zile, timp suficient pentru a vedea daca micutul prezinta reactii adverse.
De asemenea, chiar daca la o prima vedere ati considera ca anumite produse alimentare sunt extrem de potrivite pentru micut prin prisma faptului ca sunt naturale, exista si exceptii.
Ce alimente trebuie evitate in primul an de viata?
Mierea: noi preferam s-o utilizam in schimbul zaharului, cel putin in diete, in schimb, cand vine vorba de micutul nostru ea trebuie evitata cu orice chip deoarece aceasta contine Clostridium botulinum, cea raspunzatoare de aparitia botulismului.
Laptele de vaca/soia: bebelusul inca nu poate digera proteinele din laptele de vaca sau soia, in plus, nu contine nici nutrientii de care micutul are nevoie pentru a se dezvolta armonios, iar existenta mineralelor din componenta laptelui de vaca/soia poate afecta functionarea normala a rinichilor.
Alunele, bomboanele, nucile, dropsurile si popcornul nu-i sunt recomandate pentru ca nesupraveghiat acesta s-ar putea ineca foarte usor cu acestea.
De asemenea, pentru ca in masina nu-l puteti supraveghea corespunzator, evitati sa-i oferiti de mancare.