Cand bebelusul vine pe lume, ne-ar dori sa avem un manual cu instructiuni de folosire pentru orice situatie. In primele saptamani si luni de viata ale celui mic pediatru este primul pe lista noastra de apeluri telefonice. Uite cateva lucruri pe care un pediatru si-ar dori sa le stie orice parinte.
Febra e buna!
Poate nu e formularea cea mai fericita, dar febra, in sine, nu este neaparat rea. Ea reprezinta un indiciu ca organismul lupta cu o infectie si ca sistemul imunitar functioneaza. Temperatura este periculoasa pentru un nou-nascut atunci cand depaseste 37,7 grade Celsius sau daca mercurul trece de 38 de grade in cazul unui bebelus de 3 luni si de 39 de grade pentru un copil care nu a implinit inca 2 ani.
Nu abuza de antibiotice
Antibioticele nu au efect in cazul infectiilor provocate de visusuri. Racelile, gripele, durerile in gat, bonsitele, sinuzitele si infectiile O.R.L. sunt provocate de cele mai multe ori de germeni care nu sunt sensibili la antibiotice. Administrarea de antibiotice ”dupa ureche” nu il ajuta pe cel mic sa se vindece, dar are ca efect secundar distrugerea florei intestinale (chiar si cand medicamentele sunt luate cu protectie de probiotice) si crearea unor germeni mult mai rezistenti.
Despre vaccinuri
In ciuda numeroaselor controverse legate de vaccinuri, cei mai multi dintre pediatri sunt de acord: vaccinurile au mai multe efecte pozitive decat negative si salveaza vieti. Tusea convulsiva, pojarul, poliomielita, rubeola si o multime de alte boli care au facut ragavii secole la randul sunt tinute sub control cu ajutorul vaccinarii. Este adevarat insa ca un parinte are datoria de a se interesa de toate efectele secundare posibile si de a obtine informatii despre vaccinuri. Este de dorit insa ca aceste informatii sa fie verificate si ca documentarea parintilor sa nu fie facuta in urma citirii in diagonala a unor articole care circula pe facebook.
Curata bine nasul
Mucozitatile obstructioneaza caile respiratorii ale bebelusului si pot declansa anumite infectii din sfera O.R.L. De aceea trebuie bine aspirate. De cate ori observi ca cel mic are nasul infundat, pune cateva picaturi de ser fiziologic sau solutie salina ( cu apa de mare) in nas, cu ajutorul unei seringi fara ac. Aspira mucozitatile seara, dupa baie, cand aburul le-a inmuiat bine. Mucozitatile pot fi si un indiciu pentru mai multe afectiuni: secretiile vascoase, galbene sau verzui indica de obicei o infectie bacteriana, iar mucozitatile purulente, dar la nivelul unei singure nari, indica prezenta unui corp strain in nas. Bebelusul si-a introdus un obiect in nas, care blocheaza caile respiratorii, favorizand acumularea de bacterii si producerea unei infectii.
Atentie la igiena
O multime de boli ar putea fi evitate daca parintii ar schimba scutecele corect. Atunci cand schimba scutecele parintii trebuie sa se spele bine pe maini. Copilul trebuie sters dinspre partea din fata spre partea dorsala, pentru a evita patrunderea microbilor si declansarea infectiilor urinare. Este de preferat sa se limiteze folosirea servetelelor umede parfumate – acestea contin conservanti si parfum care pot declansa iritatii si dermatite. Dupa un scaun, cel mai bine ar fi ca cel mic sa fie splalat sub jet de apa, chiar si fara sapun.
Scaunele bebelusului
Nu este iesit din comun ca un bebelus sa aiba scaun dupa fiecare masa. Acesta nu este un motiv de ingrijorare, atat timp cat scaunele nu sunt lichide, nu prezinta mucozitati si nu au un miros de putred. Trebuie raportate insa imediat pediatrului scaunele albicioase – care indica o afectiune a ficatului si scaunele negre sau cu sange – melena reprezinta eliminarea prin scaun a sangelui digerat, provenind din partea superioara a tubului digestiv – cavitatea bucala, esofag, stomac sau duoden.