[imagebrowser id=605]Sangele recoltat din cordonul ombilical si stocat ulterior in bancile de pastrare ale celulelor stem pot trata aproximativ 70 de afectiuni.
Cele mai grave afectiuni ce pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem recoltate din cordonul ombilical sunt leucemiile, cancerele, bolile imune, bolile de sange, anemia cu celule in secera, anemia aplastica, limfomul non-Hodgkin, boala Hodgkin, talasemia.
Un transplant realizat cu ajutorul celulelor stem transplantate din cordonul ombilical pot trata anumite afectiuni pe cat de rare, pe atat de periculoase, precum boala Krabbe sau sindromul Sanfilippo.
Paraliziile cerebrale, diabetul juvenil si nu numai sunt alte afectiuni grave tratabile cu ajutorul celulelor stem recoltate din cordonul ombilical la nastere.
Potrivit specialistilor, oricat de folositoare ar fi astfel de celule stem este indicat ca in cazul leucemiilor sau cancerelor sa nu se foloseasca propriile celule stem ale copilului intrucat poate contine acelasi material genetic declansator al aceleiasi afectiuni ulterior. Tocmai de aceea este indicat ca pentru transplant sa se foloseasca celulele stem ale apropiatilor – in cazul in care aveti doi sau mai multi copii la care s-a realizat recoltarea le puteti folosi pe cele ale fratelui mai mic sau mai mare. Propriile celule stem sunt extrem de folositoare atunci cand se doreste regenerarea unui tesut distrus.
Cu toate acestea, in prezent sunt realizate studii pentru evindentierea cazurilor in care folosirea propriilor celule stem sa fie folositoare.
Primul transplant de celule stem a fost realizat in anul 1988 pentru tratarea anemiei Fanconi. S-a folost astfel sange transplantat de la fratele mai mic al bolnavului de 5 ani.
Foto: http://www.doctorionline.ro / http://www.imparte.ro