Să fii mamă nu este un lucru ușor. Dragostea de mamă este un sentiment uimitor, dar înseamnă și multă răbdare, puterea de a sacrifica aproape totul pentru copil. Cum trebuie să fie o mamă bună?
O mamă bună își iubește copilul necondiționat
Dragostea unei mame pentru copilul ei se poate exprima în multe moduri diferite. Mama este cea care transmite copiilor un sentiment de încredere, siguranță și dragoste. Ea știe cum să aibă grijă de copiii ei și cum să le transmită un sentiment de încredere, îi face să fie puternici și fericiți. Mama își cunoaște cel mai bine copilul și va ști întotdeauna de ce are nevoie pentru a se descurca și a fi liniștit.
O mamă bună își arată dragostea astfel:
- Are grijă de sănătatea copilului ei
- Îi citește copilului câte o poveste seara pentru ca acesta să doarmă liniștit.
- Acordă multă atenție copilului ei. Acesta încă de mic vrea să fie luat în serios.
- Știe să-și arate dragostea față de copilul ei prin zâmbete, glume, mângâieri.
- Are cuvinte de laudă pentru copilul ei, pentru a-l face să fie încrezător și fericit.
- Își protejează copilul, dar îl lasă să facă și propriile alegeri.
Sunt momente când dragostea mamei este pusă la îndoială de copiii ei. Când se întâmplă asta? Atunci când mama ajunge la epuizare, când copiii nu înțeleg cât de greu este pentru ea să facă totul să funcționeze cât mai bine – casa, munca, relația cu soțul și creșterea copiilor. Uneori dezamăgirea poate acoperi iubirea de mamă și acest sentiment apare din cauza multor factori.
Când sunt probleme în familie, cu soțul sau copiii, mamele trebuie să încerce să rezolve ușor, orice situație, fără a-și respinge copiii. Ideea este să-și controleze nervii, să nu-i rănească nici măcar verbal, să încerce să asocieze sentimentele negative cu faptele și nu cu persoanele. Fiecare copil este diferit, are personalitatea sa independentă, slăbiciunile și punctele sale forte. De aceea, este normal să apară discuții în familie, sunt momente când copiii sunt încăpățânați, supărați și furioși că nu pot face ce își doresc. Deși uneori astfel de lucruri produc haos, discuții, majoritatea părinților și mai ales mamele trec peste orice supărare și își iubesc copiii.
Sentimentul de iubire maternă reprezintă cea mai înaltă formă de iubire în multe culturi.
Mamele încearcă să rezolve toate problemele pe care le au în timp util
Deși uneori poate nu are suficient timp sau nu dispune de bani suficienți, ea știe cum să-și planifice toate treburile pentru ca să le rezolve cât mai eficient. Pentru ea nimic nu este imposibil când vine vorba de copilul ei. Asta înseamnă că încearcă din răsputeri să facă toate activitățile cât mai bine, deși toate îi cosumă din energie. Ea știe cum să se organizeze și să se relaxeze prin odihnă activă. Poate demonstra deseori că este capabilă să facă mai multe treburi deodată.
Mamele se asigură că au timp pentru mâncare. Ele gătesc și apoi spun doar: Bucurați-vă de masă!
Toate mamele vor pentru copiii lor o alimentație sănătoasă. Pentru asta este important să cumpere alimente de calitate și să le cosume proaspete sau astfel preparate încât să limiteze pierderile de nutrienți. Pregătirea hranei sau gătitul alimentelor reprezintă activități la fel de importante ca alegerea și depozitarea bună a acestora. În plus, mamele știu că spălarea fructelor și legumelor în apă trebuie să fie făcută foarte bine.
Nutriționiștii recomandă mâncarea simplă pentru că este cea mai sănătoasă. Gustul mâncării constă în puțină sare, dar secretul cel mai mare nu este totuși sarea, ci plantele condimentate care se pot folosi în gastronomie. Mierea de albine poate înlocui zahărul, iar dacă se combină mierea cu fructe de pădure se obține o gustare dulce, foarte delicioasă pentru copii.
Alte alimente benefice pentru sănătate sunt conopida, broccoli, mazărea, fasolea verde, dovleceii, roșiile, ardeii, castraveții și altele. Multe dintre acestea se pot fierbe în aburi și se pot mânca asezonate cu puțină sare și zeamă de lămâie. Dacă se dau prin blender și se combină cu puțin busuioc, oregano și sare se poate obține o supă de legume foarte sănătoasă. Desigur nu trebuie să lipsească rădăcinoasele care dau gust bun la orice mâncare. Pătrunjelul, țelina, sfecla roșie sau păstârnacul fac mâncarea să fie delicioasă. La ciorbe se pot adăuga foi de dafin, iar la preparatele din carne se folosește rozmarin. La cină se poate servi pește pentru că este hrănitor, o carne ușoară care nu îngrașă.
O mamă bună este acea persoană care are capacitatea de a face totul acasă, fără a căuta scuze pentru diverse lucruri. Are dorința de a continua în fiecare zi, chiar dacă este greu. Are capacitatea de a se adapta și de a face totul în așa fel încât să poată combina familia și cariera. Ea are nevoie de o calitate – aceea de a ști să empatizeze cu oamenii dragi din viața sa.