Ca si pe adulti, culorile ii influenteaza foarte tare pe cei mici. Alegerea culorilor se face cu grija, luandu-se in seama atat estetica spatiului, cat si efectele pe care le au acestea asupra psihicului copiilor.
[imagebrowser id=937]De fapt, lucrurile se judeca mai degraba invers, de la copii spre estetica. Trebuie sa ne gandim mai intai la efectul culorilor si abia apoi sa incercam sa le combinam inspirat pe cele care „s-au calificat”. Cunoasteti diviziunea clasica in Romania: rosu pentru fete, albastru pentru baieti. Daca-mi permiteti un sfat, uitati de aceasta idee preconceputa.
Rosul este culoarea cea mai stimulanta cu putiinta. Ea provoaca la actiune (mai ales in plan psihomotor), mobilizeaza. Daca aveti o fetita foarte activa, sa-i puneti prea mult rosu imprejur este totuna cu a-i da insomniacului o cafea la miezul noptii.
Albastrul este cea mai rece dintre culori. In cantitati moderate e benefica, deoarece e odihnitoare, incetineste ritmul activitatii si calmeaza. Insa, daca se face exces, atunci scade tonusul muscular, presiunea sanguina, provoaca depresie si… constipatie. Deci, daca aveti un pusti care are probleme cu constipatia, nu-l imbracati numai in albastru!
Ca o regula generala, tuturor copiilor le plac culorile calde si pastelate. Combinati-le inteligent, avand grija sa obtineti un ambient linistitor, in care sa se armonizeze podeaua, peretii, mobilierul si perdeaua. Nu faceti exces de postere sau figurine intens colorate care se lipesc pe pereti. Daca puneti doar una sau doua, copilul va fi atras de ele, daca sunt prea multe il vor obosi si va tinde sa le ignore.