O buna parte dintre femeile care au adus pe lume un copil sunt cuprinse de o perioada de nostalgie imediat dupa nastere. Un asemenea lucru poarta denumirea de baby blues.
Baby blues-ul reprezinta o stare emotionala mai sensibila, in care proaspata mamica este incercata de o serie larga de sentimente si de sentimente depresive datorate stresului si tulburarilor provocate de nastere. De obicei, medicii explica faptul ca aparitia baby blues-ului se afla in stransa legatura cu dereglarile hormonale datorate nasterii.
Baby blues-ul nu trebuie confundat cu depresia postpartum. De cele mai multe ori aceasta stare prin care trece mama are o durata mai mica, putand fi depasita cu ajutorul familiei si a celor apropiati. Imediat dupa nastere femeia se simte singura, izolata, parasita. In plus, noile sale sarcini si atributii de mamica incep sa o ingrijoreze destul de mult, simtindu-se incapabila sa faca fata cerintelor bebelusului, fiind in acelasi timp neputincioasa in ingrijirea celui mic.
Femeia care trece printr-o asemenea stare nu este intotdeauna optimista, fiind mai irascibila, obosita. Aceasta plange mai mult, se supara mai usor, putand parcurge atat stari de suparare, cat si stari de bucurie datorate nasterii bebelusului.
Desi ni se pare curios, baby blues-ul poate fi considerat de specialisti o stare absolut normala prin care femeia incepe sa se acomodeze cu noul sau statut, acela de proaspata mamica. Pentru a putea trece cu usurinta prin aceasta perioada este indicat ca partenerul sa ii devina sprijin in orice moment si sa o determine sa ii comunice starile prin care trece.