Baby-blues-ul este un simptom resimtit de toate gravidele imediat dupa momentul nasterii.
Specialistii sunt de parere ca acesta este provocat de starea anxioasa prin care trece mama in momentul expulzarii bebelusului. De cele mai multe ori, aceasta stare va trece odata cu parcurgerea primelor 24 de ore de la nastere.
Scaderea nivelului de estogen va determina o stare de stres asupra intregului organism, generandu-i mamei tulburari comportamentale cu care greu va reusi sa se acomodeze. De aceea, imediat dupa nastere mama va trebui sa cunoasca cum anume sa faca fata atat recuperarii post-partum, cat si acestor stari depresive.
Psihologii sunt de parere ca mama va trebui sa incerce sa se obisnuiasca acum cu noua imagine a bebelusului. De foarte multe ori se poate intampla ca mama sa aiba o alta reprezentare a bebelusului din burtica si de aceea noua situatie in care este pusa imediat dupa nastere nu se va ridica la asteptarile sale. O alta preocupare a mamei este aceea ca au adus pe lume un bebelus care se confrunta cu cateva probleme de sanatate. O asemenea senzatie se datoreaza in primul rand aspectului bebelusului imediat dupa nastere.
Cand trece baby-blues-ul?
De regula, aceste stari se incadreaza intre cateva ore si cateva zile. Recomandat ar fi ca proaspata mamica sa reuseasca sa depaseasca cat mai grabnic aceste stari intrucat va trebui sa preia cate o parte din noile sale responsabilitati – acelea de mamica.
Cum se manifesta?
Potrivit medicilor pot exista doua situatii la fel de frecvente – unele in care mama isi manifesta entuziasmul printr-o stare de fericire si cea de-a doua apare atunci cand mamica gandeste negativ si prezinta stari depresive pronuntate, manifestandu-se prin plans, oboseala sau depresie. Nu le putem uita nici pe acelea care manifesta o combinare de sentimente pozitive si negative deodata.
Cu toate acestea, se impune ca fiecare proaspata mamica sa treaca de la starea prin asemenea simptome pentru a putea sa se faca trecerea de la starea de graviditate la cea de mama. Insa, nu va trebui sa uitam ca trecerea se va putea face cu o mai mare usurinta doar atunci cand gravida are suportul tatalui, acesta generandu-i protectia de care are atata nevoie in primele zile de dupa nastere.