Exudatul faringian reprezinta una dintre cele mai importante analize pentru ca medicii sa isi poata da seama daca infectia de la nivelul gatului copilului este una bacteriana sau una virala, prescriind un tratament potrivit care sa grabeasca vindecarea.
Amigdalitele, otitele ori laringita sunt cele mai des intalnite afectiuni in primii ani de viata. Cu toate acestea, ele nu trebuiesc tratate cu indiferenta, putand conduce la agravarea starii de sanatate a copilului, determinand infectii grave ce ii pot pune uneori viata in pericol.
Exudatul faringian presupune recoltarea unei secretii din gatul copilului. Acest proces poate fi realizat si de catre parinti, acasa, inca de dimineata, pe nemancate. Pentru ca analiza sa fie concludenta trebuie ca micutul sa nu fie lasat sa se spele pe dinti si nici sa bea apa mai inainte de recoltare.
Recoltarea secretiilor din zonele afectate are loc cu ajutorul unui betisor ce are la capat un tampon. Acesta va fi introdus cu grija in cavitatea bucala a copilului si cu repeziciune, vor trebui atinse zonele vizate. Senzatia pe care o va resimti copilul nu este una foarte placuta, fiind aceea de varsaturi.
Betisorul va trebui dus pentru probe la laborator, respectandu-se indicatiile de pastrare si transport oferite de catre medici. In urma analizelor de laborator medicii isi vor putea da seama daca flora bacteriana este sau nu normala, iar in cazul in care copilul este infectat cu o anumita infectie bacteriana specialistii vor putea face numeroase teste pentru a observa ce tip de antibiotic ar fi potrivit pentru distrugerea bacteriei. Rezultatele analizelor de laborator vor fi gata in maxim doua zile lucratoare.
In cazul in care medicii au suspiciuni inca de dinainte de efectuarea exudatului faringian pot prescrie un anumit antibiotic mai puternic, incercand astfel sa distruga infectia din gatul copilului.