Omfalita reprezinta o afectiune care ii poate pune in pericol sanatatea nou-nascutului, fiind identificata cu o infectie de origine bacteriana asezata in zona ombilicului.
Cele mai frecvente cauza care determina infectarea ombilicului nou-nascutului si aparitia omfalitei sunt contactul micutului cu streptococul auriu, bacteria E. Coli, streptococul din grupul B. Aceasta infectie este cauzata de regula de o proasta igiena a mamei ori a persoanei care se ocupa de cresterea sa. Tocmai de aceea, medicii recomanda igienizarea mainilor ori de cate ori intrati in contact cu nou-nascutul, riscul de infectare fiind foarte mare.
Sistemul imunitar slabit, pneumonia ori prematuritatea sunt alti factori favorizanti ai omfalitei nou-nascutului.
Parintii isi pot da seama cu usurinta daca copilul este in pericolul de a face omfalita. Acestia trebuie sa fie atenti la simptome. Mirosul urat, inrosirea si umflarea ombilicului, prezenta unei zone purulente, febra, hipotensiune, cresterea ritmului cardiac, lipsa poftei de mancare, nervozitate, stare de somn sunt doar cateva dintre simptomele acestei afectiuni.
Riscul omfalitei este crescut, o infectie mare putand determina chiar septicemia si ulterior decesul nou-nascutului. In functie de severitate, omfalita poate fi tratata cu antibiotice, intravenoase ori administrate oral. In cazuri grave medicii recomanda administrarea intravenoasa a antibioticelor pentru o perioada de 5 pana la 10 zile.
Pentru depistarea nivelului infectiei din organismul micutului medicii vor recomanda efectuarea analizelor la sange. Dupa terminarea tratamentului, aceste analize se vor relua pentru ca medicii sa se asigure ca sanatatea nou-nascutului nu mai este pusa in pericol.