Incepand cu varsta de 6 luni bebelusii incep sa-si largeasca semnificativ orizontul, pentru ca acum incep sa se miste din loc in loc prin rostogolire si prin tarare. Atentie! Aceasta este varsta cand cei mici cad pentru prima oara de pe canapea sau din patul parintilor.
La 6 luni bebelusii incep sa experimenteze, miscandu-se si uitandu-se la lucruri in diverse feluri: strangand, batand cu palma si bineinteles, gustand orice ii cade in mana. Copilul tau va invata ceva nou in fiecare zi, nu doar experimentand el insusi, ci si urmarindu-i si imitandu-i pe ceilalti membrii ai familiei. Isi va aminti ca mama exista, chiar si atunci cand ea nu este prezenta. Probabil ai observat ca daca aude un copil plangand va incepe si el sa faca acelasi lucru. Asta pentru ca de la aceasta varsta incepe sa perceapa si sa raspunda la schimbarile de stare emotionala ale celorlalti. Atat de mititel cum pare, in multe privinte, copilul tau incepe deja sa devina o persoana independenta, cu o personalitate aparte, preferinte si aversiuni distincte.
Studiile arata ca la varsta de 6 luni cei mai multi copii pot sa faca urmatoarele lucruri:
- Sa se rostogoleasca de pe spate pe burta;
- Sa stea in sezut nesustinut o scurta perioada de timp, cu capul bine echilibrat si mainile libere;
- Sa se bucure si sa topaie cand il tii in picioare, pe covor;
- Incepe sa scape lucruri din scaunul inalt de masa, sa se uite dupa ele si sa planga pentru ca ceilalti sa i le ridice;
- Sa transfere jucariile dintr-o mana in cealalta si sa-si roteasca mainile din incheieturi pentru a intoarce si a manevra jucariile;
- Va dori sa-si bage mana in castronul cu mancare si sa se joace cu lingurita;
- Sa urmareasca indeaproape gurile persoanelor din jurul lui si sa incerce sa imite inflexiunile;
- Sa gangureasca, variind amplitudinea, volumul si ritmul
- Sa-si arate stilul personal in nivelul de activitate, cantitatea de somn necesara si preferintele culinare.
Nu trebuie sa te ingrijorezi daca bebelusul tau nu face inca tot ce spun specialistii ca face un copil de 6 luni. Nu uita ca fiecare copil este diferit si are propriul ritm de dezvoltare. Considera indicatiile de mai sus ca fiind mai degraba orientative decat obligatorii.