[imagebrowser id=1351]Daca in primul an de viata copilul primeste din laptele matern toti nutrientii si vitaminele necesare pentru cresterea sa cat mai corecta, dupa varsta de un anisor copilul poate primi un alt tip de lapte, ce-i drept, mai slab calitativ.
Cu toate ca Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea pana la varsta de doi anisori sau chiar mai mult, exista o serie intreaga de situatii in care mama renunta la alaptat mai devreme de acest termen, fiind nevoita sa ii introduca copilului un anumit tip de lapte. Ofertele destul de diverse din magazine ajung sa puna proaspata mamica intr-o situatie destul de neplacuta, nestiind ce fel de lapte sa ii ofere copilului in asa fel incat sa fie potrivit pentru cresterea sa.
Nevoia copilului de lapte este destul de mare, mai ales ca acesta contine o serie intreaga de vitamine si minerale necesare pentru dezvoltarea sa. In plus, indiferent de tipul de lapte ales, acesta contine o sursa destul de bogata de calciu necesara pentru dezvoltarea sistemului osos si pentru intarirea dentitiei. Asa cum aminteam, nevoia de lapte este mare, copilul mai mare de un anisor fiind un consumator constant a minim 500 ml lapte zilnic.
Laptele de vaca constituie una dintre variantele cele mai accesibile parintilor, mai ales atunci cand copilul este mai mare. Cu toate acestea, parintii trebuie sa fie atenti si sa observe orice reactie adversa a copilului la laptele de vaca. In cazul in care nu se constata nicio intoleranta la lactoza, atunci parintii ii pot oferi in continuare lapte de vaca copilului. Chiar si asa, laptele de vaca nu trebuie oferit copilului in stare cruda intrucat bovinele pot fi purtatoare ale unei infectii de tuberculoza, afectiune care poate fi destul de usor luata de catre copil. Fierbeti laptele la temperaturi inalte intrucat doar in acest mod va puteti feri copilul de infectii.
In primii ani de viata, de obicei pana la varsta de trei-patru anisori, ii puteti oferi copilului lapte de vaca integral, grasimile continute de acesta ajutand la dezvoltarea creierului copilului.