Ai auzit expresia “nu are cei 7 ani de acasa” de foarte multe ori. Cand ai devenit mama, ti-ai jurat ca nimeni nu va spune asta despre copilul tau.
Te straduiesti sa ii oferi o educatie corespunzatoare si faci tot posibilul sa ii insufli un simt al disciplinei.
Cu toate acestea, nu exagera cu asa zisele pedepse pentru ca s-ar putea sa obtii rezultatul opus: un copil frustrat, violent si nazdravan. Iata ce greseli trebuie sa eviti atunci cand il disciplinezi pe cel mic, potrivit Parenting.com.
1. Aplici aceeasi tactica, indiferent de situatie
Librariile sunt pline de carti scrise de experti care te sfatuiesc ce sa faci ca sa iti educi copilul. Prietenii si familia iti ofera sfaturi peste sfaturi legate de strategii aplicabile in situatii critice. Fiecare are cate o metoda pe care ti-o prezinta ca pe singura capabila sa-l tina in frau pe cel mic.
Oricat de atractiva ar putea parea ideea unei metode universale, renunta la ea pentru ca, de cele mai multe ori, este ineficienta. Unii copii se sperie cand ii iei tare, altii reactioneaza prost la pedepsele tip “time-out”. Personalizeaza intotdeauna metoda disciplinara si ai in vedere si varsta copilului.
2. Exagerezi pedeapsa
Cand cel mic face un lucru nepotrivit si este nevoie sa-l pedepsesti, nu exagera amploarea pedepsei. Este necesar ca duritatea ei sa fie direct proportionala cu amploarea faptei, nu cu starea ta emotionala. Furia pe care o simti nu trebuie sa se reflecte in pedeapsa.
Iata un truc util. Cand observi ca se poarta urat, avertizeaza-l pe un ton ferm: “daca vei continua, vor exista consecinte”. Daca nu se opreste, atunci ofera-ti un ragaz ca sa te gandesti la pedeapsa. Poti chiar sa il intrebi: “care crezi ca ar trebui sa fie consecintele?”. S-ar putea sa fii surprinsa de cat de mature vor fi sugestiile.
3. Pedeapsa insuficienta
Scopul pedepsei trebuie sa fie unul educational. Daca il disciplinezi folosindu-te de ceva ce nu il prea afecteaza, nu va reactiona la strategia ta. Incearca sa il tii departe de jucaria preferata, de calculator, de un obiect care ii este drag, ca sa realizeze ca a gresit. Nu prelungi insa inutil pedeapsa. Nu vrei sa il traumatizezi ci sa il educi.
4. Nu esti consecventa
Odata ce ai luat o hotarare legata de o pedeapsa sau de o metoda disciplinara, nu da inapoi. Daca i-ai interzis sa mai arunce cu nisip, nu ii oferi permisiunea doar pentru ca prichindeii ceilalti nu au nimic impotriva.
Decide-te ce e mai important pentru tine, asa incat sa nu fi draconica. Tolereaza anumite comportamente care ti se par inofensive, dar nu ceda obiceiurilor proaste. Spre exemplu, permite-i sa fie dezordonat din cand in cand dar spune nu egoismului, mintitului si agresivitatii.
5. Te concentrezi exclusiv pe lucrurile negative
Un copil care este tot timpul pedepsit va deveni nesigur si indisciplinat. Nu te transforma intr-o “mana de fier” de neinduplecat. Cand copilul tau face un lucru bun, sarbatoreste fapta cum se cuvine – felicita-l si incurajeaza-l.
Daca mergi la magazin nu ii spune de cum intrati: “daca nu te porti frumos, ma voi supara foarte tare pe tine si nu iti voi cumpara nimic”. Nu faci decat sa ii sadesti in minte o dorinta inconstienta de a face lucruri rele.
Evita aceasta greseala incurajandu-l sa se implice in procesul cumparaturilor. Spune-i: “avem multe cumparaturi de facut. Cine ma ajuta sa terminam repede, primeste ceva bun”.
Nu uita: copilul tau nu a venit pe lume gata educat. Este responsabilitatea ta sa il disciplinezi si sa il pregatesti pentru viata. Data viitoare cand se poarta urat, invata-l unde greseste pentru ca, fiind atat de mic, inca nu cunoaste diferenta dintre bine si rau.