Introducerea alimentatiei diversificate presupune respectarea unui set complet de reguli de catre parinti. Iar daca va intrebati de ce un astfel de lucru presupune o serie atat de larga de responsabilitati din partea parintilor si de ce anume nu se poate face totul dupa cum credem fiecare si dupa preferinte, ei bine, intrucat poate fi pusa in pericol sanatatea digestive a celui mic.
Si cum mai toti parintii se sperie la auzul vestii “de saptamana viitoare vom trece la alimentatia diversificata intrucat bebelusul are cinci luni de viata”, acestia fiind total necunoscatori, va voi relata primii pasi ce trebuiesc urmati.
Primul aliment recomandat este sucul de fructe care va trebui preparat in casa de catre dumneavoastra. Asa ca, veti avea nevoie de un fruct, iar prin stoarcere se poate obtine sucul necesar pentru copil. La inceput se va administra celui mic circa o lingurita, a doua zi doua, a treia zi – trei si tot asa. Dupa primele trei zile veti putea trece la un suc dintr-un alt fruct, urmand aceeasi procedura. Daca va intrebati ce fructe sunt agreate de copii, va voi raspunde ca aproape toate, cu exceptia capsunelor care pot fi alergice. Sucul de fructe va fi administrat fie dintr-un singur fruct, fie din mai multe, combinate. Nu trebuie sa se elimine sucul de morcovi, fiind foarte sanatos, atat simplu, cat si in combinatie cu alte fructe de sezon. Daca va ganditi sa ii dati copilului citrice si va e teama de aciditatea acestora, ei bine, acestea sunt recomandate, dar treptat, avand chiar o actiune pentru combaterea constipatiei.
Dupa ce bebelusul s-a obisnuit cu sucul de fructe, puteti trece la fructe pasate. In paralel se administreaza in continuare sucul de fructe. Fructele vor trebui bine pasate pentru a feri bebelusul de inec. Se va administra tot in acelasi mod, treptat si unul cate unul. Dupa ce micutul s-a acomodat cu fructele pasate puteti adauga in acestea biscuit pasati, administrandu-se in combinatie cu fructul.
Supa de legume strecurata este un alt aliment la fel de important ce poate fi data in luna a cincea de viata. Asa ca, dati apa in fiert, apoi adaugati telina, morcov, pastarnac, cartof, dovlecel, ceapa, ardei. Dup ace legumele s-au fiert, dati-le prin strecuratoare. Zeama astfel obtinuta va fi data celui mic respectand proportiile de mai sus.
Seara se pot prepara cerealele, o portie mai mica, dupa care cel mic se va alimenta cu lapte matern sau formule de lapte.