Scaderea in greutate este posibil sa reprezinte acum telul tau principal. Dar mai este ceva la fel de important pentru organismul, dupa nasterea copilului: consumarea alimentelor care iti ofera energie pentru a fi mama ideala.
Somon – Nu exista alimentul perfect sau felul de mancare ideal, dar somonul este foarte aproape de aceste sintagme, cand vine vorba de asigurarea unor nevoi nutritionale pentru proaspetele mamici. Somonul, precum si alti pesti bogati in grasimi, contine DHA (care este cruciala in dezvoltarea sistemului nervos al copilului tau).
Orice lapte matern este bogat in DHA, insa unele femei pot creste acest nivel printr-o dieta adecvata. DHA-ul te ajuta si la stabilirea unei stari de spirit bune. Unele studii evidentiaza faptul ca ajuta in prevenirea depresiilor post-partum.
Cu toate acestea exista niste limite. Incearca sa nu consumi mai mult de 3 portii pe saptamana, daca doresti sa ramai insarcinata/ esti insarcinata sau ai nascut. Motivul este limitarea cantitatii de mercur la care este expus cel mic, desi cantitatea de mercur din somon este destul de scazuta. Pestii precum macroul sau pestele-spada au un continut mai ridicat de mercur si este indicat sa fie evitat.
Produse lactate degresate – Fie ca preferi iaurtul, laptele sau branza, produsele lactate reprezinta o parte importanta dintr-o dieta sanatoasa de alaptare. Laptele ofera mult calciu si pe langa aceasta, produsele lactate in general, reprezinta o sursa bogata de Vitamina B si proteine. Daca alaptezi, calciul din lapte il ajuta pe bebelus sa dezvolte un sistem osos sanatos. Incearca sa introduci in dieta ta cel putin trei portii de lactate pe zi.
Carne slaba de vita – Incarca-te de energie cu acest aliment bogat in fier. Lipsa de energie poate fi cauzata si de carente de fier, ceea ce il va priva, in acelasi timp si pe cel mic, nevoile sale nutritionale fiind foarte importante. Dar si mamele care alapteaza au nevoi speciale si este indicat sa manance alimente bogate in Vitamina B-12 si proteine. Carnea de vita reprezinta o sursa excelenta din ambele.
Legume – Fasolea, foarte bogata in fier, de preferinta cea inchisa la culoare, reprezinta un aliment ideal de consumat in timpul alaptarii, cu atat mai mult daca esti vegetariana. Reprezinta o sursa de proteina vegetala foarte accesibila.
Fructe de padure – Femeile care alapteaza ar trebui sa consume cel puntin doua portii de suc de fructe pe zi. Fructele de padure reprezinta o sursa care intruneste tot ceea ce ai nevoie. Bogate in vitamine, minerale si carbohidrati, fructele de padure iti ofera doza de energie de care ai nevoie.