In timpul sarcinii, cerintele tale energetic sunt mai ridicate, desi lumea tinde sa le considere chiar mai ridicate decat sunt in realitate. Ai nevoie de mult mai multe calorii in ultimele 3 sau 4 luni de sarcina, dar este esential pentru tine sa-ti selectezi cu grija substantele nutritive, asigurandu-ti suficiente produse vitale pentru sanatatea ta.
[imagebrowser id=1235]Proteina reprezinta cea mai importanta substanta nutritiva pentru constitutia corpului omenesc. Ai nevoie de mai multe proteine in a doua jumatate a perioadei de sarcina, in principal, datorita faptului ca amandoi, atat copilul cat si tesuturile tale (uterul, placenta) se maresc. Proteina este continuta de carnea slaba, peste, oua, lapte si produse derivate si de legume din categoria leguminoaselor (fasole, mazare, linte, produse din soia), cartofi si nuci.
Ai grija cu carbohidratii. Ai nevoie de ei zilnic pentru ca au un aport de energie, dar in general, se mananca prea multi carbohidrati, in special sub forma de dulciuri ( desert, ciocolata, zaharul din ceai si cafea). Excesul de carbohidrati este depozitat de organism sub forma de grasime care se depune pe solduri si pe picioare. Surse importante de carbohidrati contin produsele din cereale, sortimentele de paine neagra, fructele, legumele si cartofii. Avem tendinta de a consuma prea multe grasimi.
In timpul sarcinii ai nevoie de mai multe vitamine, in special de acid folic, vitamina D si vitamina B12. Acestea se regasesc intr-o mare varietate de alimente; va trebui, deci, sa ai un regim alimentar foarte variat pentru a te asigura ca-ti poti procura aubstantele nutritive de care ai nevoie.
Copilul nenascut are nevoie de calciu pentru a i se forma oasele si dintii. Organismul copilului contine la nastere intre 25 si 40 grame de calciu. Aceasta inseamna ca tu va trebui aproape sa-ti dublezi ratia de calciu, echivalentul a inca jumatate de litru de lapte baut zilnic. Daca nu-ti place laptele, va trebui sa iei un supliment de calciu fiindca altfel, copilul isi va lua necesarul din scheletul tau.
Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei din globulele rosii. Hemoglobina este raspunzatoare de captarea si transportul oxigenului in corp. Un organism care are deficiente de fier nu este alimentat suficient cu oxigen si va resimti o senzatie de oboseala. Spanacul, salata, lintea, galbenusul de ou, ficatul si nucile contin toate fier.
Un regim alimentar sanatos iti va da sentimentul ca ai facut tot ceea ce trebuie pentru tine si copilul tau.