Uneori, atunci cand vine vorba de colici tindem sa credem ca acestea devin destul de uzuale ca urmare adaptarii bebelusului la noul mediu. Cu toate acestea, s-a demonstrat ca bebelusul poate face colici daca mama mananca ceva necorespunzator din punct de vedere alimentar.
Cantitatea de lapte pe care o consumi zilnic poate deveni cauza colicilor celor mici. Asa ca, incearca sa reduci portia zilnica de lapte pentru o perioada de circa trei luni dupa nastere, daca doresti ca bebelusul sa nu faca colici. Poti incerca sa reduci cantitatea timp de cateva zile pentru a observa daca starea bebelusului se va imbunatati. Daca observi vreo schimbare nu ezita sa inlocuiesti produsele lactate cu altceva care sa iti poata completa necesarul de nutrienti.
Exista situatii in care un exces de condimente, dar si nucile, capsunile, varza, usturoiul, alcoolul, cofeina, conopida, fasolea, ciocolata sau bauturile carbogazoase ii pot dauna bebelusului. Asa ca nu iti ramane decat sa le testezi pe fiecare in parte. Acolo unde observi ca starea bebelusului se schimba in rau, avand crampe abdominale, nu mai include alimentul respectiv in alimentatia ta pentru o vreme. Daca bebelusul nu da niciun semn de colici, poti continua dieta ca si mai inainte. Cu toate acestea, este indicat sa nu faci exces alimentar din acestea, consumandu-le in proportii mult prea mari si cu o periodicitate prea mare intre ele.
Chiar daca va trebui sa te abtii de la mancarurile care iti placeau cel mai mult, nu trebuie sa consideri acest lucru un sacrificiu intrucat totul este spre binele bebelusului tau.
In schimb, daca bebelusul este hranit cu lapte praf si observi cateva reactii alergice ii poti introduce o alta formula de lapte mult mai accesibila.
Un alt secret pentru ca bebelusul sa poata fi ferit de colici consta in eliminarea aerului inhalat in timpul alaptarii pentru a-l feri de balonare si dureri abdominale.