Perioada sarcinii inseamna si nevoi suplimentare care apar la nivelul organismului. Acesta va avea nevoie sa il ajuti cu un aport mai ridicat de resurse.
O data cu aflarea vestii ca esti insarcinata atentia asupra sanatatii si dietei tale trebuie sa devina prioritara. Pana in momentul in care vei putea sa iti tii bebelusul in brate esti responsabila si de dezvoltarea lui si trebuie sa iei in considerare ca organismul tau va suferi modificari. Si nu vorbim doar despre schimbarile la nivel fizic.
Mancarea pe care o consumati este principala sursa de hrana a bebelusului, deci este esential sa obtineti toti nutrientii de care aveti nevoie.
Cresteti aportul nutrientilor
Corpul are nevoi nutritionale crescute in timpul sarcinii. Desi vechea zicala „manci pentru doi” nu este pe deplin corecta, aveti nevoie de mai multi micronutrienti si macronutrienti pentru a fi amandoi sanatosi.
Micronutrientii sunt componente dietetice, cum ar fi vitaminele si mineralele, care sunt necesare numai in cantitati relativ mici.
Macronutrientii sunt nutrienti care furnizeaza calorii sau energie. Vorbim despre carbohidrati, proteine si grasimi. Va trebui sa consumati mai mult din fiecare tip de nutrienti in timpul sarcinii.
Puteti include in dieta voastra mai multa:
- proteina
- carbohidrati complecsi
- tipuri de grasimi sanatoase precum omega-3
- vitamine si minerale
Ce si cat sa mananci
Consumati o mare varietate de alimente pentru a va oferi tot ce aveti nevoie. Cantitatea si tipurile de alimente nu vor diferi foarte mult fata de un stil de viata normal, ci va fi putin amplificat.
Continuati sa mancati asa cum ati face-o in mod normal in primul semestru. In al doilea trimestru cresteti aportul calorit cu 350 de calorii zilnic si 450 de calorii zilnic in al treilea trimestru.
Este recomandat sa evitati alimentele prelucrate precum fast-food-ul, cipsurile sau bauturile carbogazoase. Mancati mai multe fructe proaspete, legume si proteine slabe, cum ar fi pui, peste, fasole sau linte.
Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa evitati toate alimentele preferate in timpul sarcinii. Doar echilibrati-le cu alimente nutritive.
Calciu
Calciul ajuta la construirea oaselor bebelusului si regleaza fluidele din organism.
Femeile insarcinate au nevoie de 1000 mg de calciu, ideal in doua doze de 500 mg pe zi.
Sursele bune de calciu includ:
- lapte
- iaurt
- branza
- peste si fructe de mare cu continut scazut de mercur, cum ar fi somonul, crevetii, somnul si conservele de ton usor
- legume verzi
Acid folic
Acidul folic joaca un rol important in reducerea riscului de defecte ale tubului neural. Acestea sunt malformatii congenitale majore care afecteaza creierul si maduva spinarii copilului, cum ar fi spina bifida si anencefalia.
Puteti obtine acid folic si din aceste alimente:
- ficat
- nuci
- fasole uscata si linte
- oua
- nuci si unt de arahide
- legume verzi
Fier
Fierul functioneaza cu sodiu, potasiu si apa pentru a creste fluxul sanguin. Acest lucru va asigura ca este furnizat suficient oxigen atat dumneavoastra, cat si copilului.
Sursele bune ale acestui nutrient includ:
- citrice
- paine sau cereale imbogatite
- carne de vita slaba si pasari de curte
- oua