La inceput, bebe nu are o piele fina si catifelata, dar aceasta se mai schimba. Gandeste-te ca daca ai sta intr-un lichid timp de noua luni, si tu vei avea o piele uscata. Nu trebuie sa faci nimic in acest sens, pielea se va descuama si se va regenera singura.
Cu toate ca nu-ti vine sa-l lasi pe bebelusul tau sa stea asa cu o piele foarte uscata, sa stii ca nu ai de ce sa-ti faci griji, aceasta perioada de tranzitie fiind una foarte normala. Poti folosi o lotiune de piele dermatocosmetica, pentru a-i hrani pielea. Vei mai observa in timp si alte probleme ale pielii, precum aparitia iritatiei de scutec sau acneea – care tinde sa dureze cateva luni.
Este normal sa aveti o viata fireasca si sa nu exagerati in ceea ce il priveste pe cel mic. Atunci cand veti ajunge acasa, de la spital, nu veti stii ce aveti de facut mai intai si de fiecare data va veti gandi daca este bine asa sau nu. Este important sa il feresti pe cel mic de soare si de asemenea tine-l departe de riscul de a capata o boala – asadar sa nu participati la zile de nastere la care participa multi copii mici.
Daca ai copii mai mari, invata-i pe acestia sa il atinga pe bebe numai pe picioruse, nu pe fata sau manute, pentru a preveni instalarea unei infectii. Invata-i politica de igiena din casa voastra, va adora sa le spuna asta si invitatilor „Nu il atinge pe bebe daca nu te-ai spalat pe maini”.
Bebelusul plange mult – comunica?
Sunetele sale iti vor da de veste daca ii este foame, frig, are vreo durere sau doar doreste sa fie schimbat. Aceste prime conversatii vor starni frustrari, dar nu-ti face griji, vei intelege in timp ce anume isi doreste cel mic. Unii parinti isi amintesc amuzati de perioada de la inceputul relatiei cu bebelusul lor.
Bebe doarme mult
Primele trei luni reprezinta o perioada in care bebelusul va avea nevoie de un somn la fiecare doua ore, asadar nici tu nu vei avea parte de foarte multa odihna. De la varsta de trei luni, multi bebelusi incep sa doarma pana la 6-8 ore neintrerupt. Intre timp ii poti stabili acestuia o rutina de zi si noapte. In timpul zilei nu il lasa sa doarma mai mult de trei ore legat, iar noaptea lasa-l sa doarma atat cat are nevoie, cu atat mai mult cu cat nu are probleme legate de greutate.
Perioada aceasta efemera!
Te simti stresata, obosita si singura? Da, primele saptamani cu bebe sunt grele. Dar in curand le vei lasa in spate. Multe mamici sustin ca ar vrea sa fi stiut dinainte cat de repede va trece aceasta perioada si sustin ca ar fi dorit sa faca mai multe poze sau sa tina un jurnal. Alte mame sustin ca aparitia primului bebelus le-a stresat, cu fiecare planset, cu fiecare scutec care trebuia schimbat. La cel de-al doilea, efectiv te bucuri sa-l tii in brate, sa ii simti mirosul, sa il saruti, sa il iubesti!