Nou-nascutii petrec cea mai mare parte a timpului lor dormind, astfel incat prima piesa de mobilier care trebuie cumparata pentru acestia este un patut. Alegerea lui este intotdeauna una complicata. Deseori parintii se confrunta cu aceasta dilema, a alegerii unui patut potrivit nevoilor familiei, dar in special ale bebelusului. Acestia trebuie sa aleaga, cel mai adesea, intre un patut din lemn sau un patut pliant. Este bine de stiut ca ambele tipuri pot avea 2-3 niveluri de ajustare a saltelei, care devin foarte utile atunci cand copilul creste, si roti pentru o deplasare usoara a acestuia.
Avantajele patutului pliant
Principalul avantaj al unui patut pliant este acela ca il poti lua oriunde cu tine, fiind foarte util atunci cand pleci in calatorii. Acesta este multifunctional, avand foarte multe accesorii incluse sau pe care le poti cumpara mai tarziu (geanta pentru transport, carusel, buzunare pentru depozitare, masuta de infasat, roti blocabile), fiind foarte practic. De asemenea, patutul pliant este foarte usor, astfel incat ii poti schimba pozitia in functie de necesitati, iar cele mai multe modele se pot transforma in tarcuri, doar indepartand salteaua.
Materialele din care sunt fabricate sunt foarte sigure pentru copii (materiale textile si plastic), impiedicand lovirea bebelusului. Patuturile pliante vin intr-o mare varietate de culori, iar husele acestora pot fi detasate si spalate la masina. Un aspect destul de important al patuturilor pliante este ca au laterale facute din plasa, prin care parintii pot supraveghea bebelusul constant, spre deosebire de cele din lemn, ale caror laterale sunt de obicei acoperite de aparatori, pentru a proteja copilul de eventuale lovituri.
Montarea si demontarea patutului pliant este foarte usoara, doar prin apasarea unor butoane de siguranta si strangere. Este foarte usor si compact, ideal pentru o depozitare facila. Atunci cand este folosit nivelul superior, partea de jos poate fi folosita ca loc de depozitare a diverselor articole si jucarii.
Avantajele patutului de lemn
Patutul din lemn este recomandat celor care isi doresc un loc de odihna foarte stabil si durabil pentru micutul lor, fiind recomandat pana cand copilul implineste 3-4 ani. Desi nu poate fi transportat in calatorii, acest tip de patut este foarte rezistent, avand o saltea solida, care ii ofera sustinere bebelusului. De obicei aceste patuturi au trei trepte de reglare a saltelei: nivelul superior este recomandat de la nastere pana in momentul in care copilul incepe sa se ridice singur in fund, nivelul intermediar din momentul in care bebelusul sta singur in fund si incepe sa se ridice in picioare, iar nivelul inferior se foloseste din momentul in care bebelusul se ridica in picioare.
Patuturile din lemn sunt utile pentru mai mult timp decat cele pliante, recomandate in general doar pana la 6 luni, din cauza faptului ca sunt usor instabile. Pentru patutul din lemn se pot achizitiona aparatori pentru laterale, care sa protejeze bebelusul. Acesta poate avea o laterala care se poate cobori pentru a aseza bebelusul mai usor, bare demontabile pentru accesul copilasului mai marisor sau un sertar in partea inferioara pentru depozitarea hainutelor.
Decizia finala
Atunci cand alegem un patut pentru un nou-nascut este foarte important ca acesta sa fie un spatiu foarte sigur, confortabil si protector. Siguranta bebelusului este prima grija pe care trebuie sa o ia in considerare orice parinte in calcul atunci cand alege un patut pentru acesta.
Cele mai importante criterii care trebuiesc respectate atunci cand facem achizitia unui patut sunt: sa nu aiba o distanta mai mare de 6 cm intre bare (in cazul patutului din lemn), sa nu existe parti care ar putea rani copilul, aparatorile laterale sa nu aiba corzi sau parti detasabile, sa fie tratat cu vopsele si lacuri sigure pentru bebelus, sa aiba o saltea ferma si potrivita ca marime (nu ar trebui sa fie mai mult de 2 cm intre aceasta si marginea patutului). Patuturile vechi trebuiesc evitate, deoarece nu indeplinesc standardele de siguranta actuale.
Pentru un somn linistit si sigur pentru micut se recomanda sa nu fie lasate jucarii, perne sau paturi in patut, caruselul sa fie pozitionat astfel incat acesta sa nu ajunga la el, iar patutul sa fie asezat departe de perdele, fereastre sau mobilier de mari dimensiuni. De asemenea, se recomanda ca patutul sa fie in aceeasi camera cu parintii, pentru o supraveghere mai atenta, dar ca acestia sa nu doarma in acelasi pat cu bebelusul.
Alegerea patutului ramane decizia parintilor, care trebuie sa ia in considerare toate necesitatile familiei. Patutul pliabil este foarte util pentru cei care calatoresc mult, iar patutul din lemn este ideal pentru cei care doresc sa faca o investitie de care sa se bucure mai mult timp. Din punct de vedere al preturilor, sunt destul de asemanatoare, avand in vedere ca desi patuturile din lemn tind sa coste un pic mai mult, patuturile pliante care au de obicei mai multe accesorii ajung la aceeasi valoare. Ambele patuturi au avantajele lor, iar decizia finala depinde in principal de stilul de viata al familiei, astfel incat bebelusul sa se bucure de un somn linistit.