Problemele de fertilitate sunt destul de frecvente la cuplurile din zilele noastre. De aceea, din incercarea de a avea un copil multi sunt cei care apeleaza la tehnicile de inseminare artificiala.
Inseminarea artificiala reprezinta o modalitate prin care cuplurile care isi doresc un copil sa poata sa isi indeplineasca aceasta dorinta. Cu alte cuvinte, sperma recoltata de la barbat este introdusa in organismul femeii, in cervix pentru ca spermatozoizii sa poata intalni ovulul pe care sa il poata fecunda.
O astfel de operatiune se poate efectua cu mult succes in perioada in care femeia este la ovulatie si tocmai de aceea medicii efectueaza tot felul de testari mai inainte de a trece la inseminare pentru a fi siguri de acest moment. Testele cu ultrasunete, masurarea temperaturii bazale sau dozarile hormonale – toate reprezinta metode eficiente efectuate de catre medici pentru depistarea perioadei fertile.
Problemele mucusului cervical sau endometrioza sau ejacularea prematura a barbatului reprezinta doua afectiuni care nu pot conduce la fecundarea naturala a ovulului. Asa ca, cei cu astfel de probleme apeleaza la medici specializati in tehnicile de inseminare artificiala, dupa eforturi repetate de a avea un copil.
Riscurile inseminarii artificiale sunt destul de mari – prezenta unor infectii la nivelul uterului, sarcina multipla sau starile de depresie si iritabilitate, cefalee reprezinta etape pe care cuplurile trebuiesc sa si le asume.