Incepand cu varsta de 18 luni, fetita dumneavoastra face primele incercari de a vorbi si capata din ce in ce mai multa autonomie. Tot atunci, ea incepe sa va imite gesturile, in incercarea de a se apropia de universul magic al celor mari. Acum este momentul sa-i faceti cunostinta cu prima sa papusa. Copila se va atasa afectiv de mica sa amica si… acesta va fi inceputul unei frumoase prietenii.
O papusa pentru fiecare varsta
Ati remarcat deja ca, in jocul imitatie, papusa are un rol esential. Fetita ii ofera papusii mancare, o schimba (sau macar incearca) si se simte bine in calitatea sa nou castigata de „parinte”. Pentru a o putea manevra usor, este bine sa-i oferiti, pentru inceput, o papusa din carpa, de mici dimensiuni, adaptata manutei micii sale stapane.
Pe la varsta de 2-3 ani, copilul se transfera mai mult in jocul simbolic si inventeaza noi responsabilitati de „mama”. Va imbraca papusa, o va coafa, o va plimba in carucior, o va spala si va avea nevoie de o multime de accesorii pentru a-si contura mai bine povestea (masa de infasat de jucarie, pudra, scutece). Cu cat scenariile sunt mai sofisticate, cu atat mai complexe vor fi si functiile si dotarile papusii: par lung, haine complicate, toalete diverse, oglinzi etc.
Un obiect prin care isi exprima sentimentele
Jocul cu papusa este un „teatru”, in care copilul este un personaj si papusa … un accesoriu. Ea ii permite fetitei sa-si exprime sentimentele. Cum copila are in fata modelul adultului „atotputernic”, vrea sa interpreteze, la randul ei, acest rol in fata altcuiva. In acest fel isi dezvolta imaginatia, isi exprima personalitatea si isi ia revansa fata de interditiile pe care i le pun in fata cei mari.
Element de socializare
Cand este mica, fetita dumneavoastra nu se poate juca, in adevaratul sens al cuvantului, cu ceilalti copii. Va prefera sa se joace singura sau cu mami. Papusa suplineste lipsa companionilor de aceeasi varsta si pregateste copila pentru viitorul joc alaturi de acestia. Mai tarziu, fetita va include si papusa in jocurile cu ceilalti copii si fiecare va juca un rol intr-un teatru mai mare, intruchipand diverse personaje (educatoare, medic etc.)
Mai multe roluri, aceeasi papusa
Noua prietena a fetitei dumneavoastra devine un obiect alaturi de care copila se simte in siguranta si, mai mult, reprezinta un partener de joaca. In plus, o ajuta sa-si exprime sentimentele, sa imite gesturile celor mari si, prin acest joc, sa invete lucruri esentiale pentru dezvoltarea sa fizica, afectiva si psihica. Nu in ultimul rand, fetita se initiaza in primele sale gesturi practice, de viitoare mamica, avand in responsabilitatea ei un mic bebelus ce trebuie hranit, imbracat, adormit etc.
Sursa: www.nou-nascuti.ro