[imagebrowser id=777]
Alaptatul si mai ales teama de a nu avea lapte suficient pentru bebelus este una dintre marile griji ale oricarei viitoare mamici. Intrebari de tipul „ce sa fac sa nu scada lactatia?” cred ca sunt mereu incoltite in mitea fiecarei mamici.
Temerile sunt absolut normale pentru ca te vei afla intr-o situatie complet noua si indiferent cat te-ai documenta despre alaptat, teoria nu se compara cu practica.
Totusi iata cateva sfaturi pentru a avea lapte in cantitate suficienta:
- Nou-nascutul trebuie pus la san in ora imediat urmatoare venirii sale pe lume, deoarece reflexul sau de supt se va manifesta cu precadere in acel moment. Acest lucru va favoriza declansarea lactatiei.
- Bea multe lichide, deoarece laptele matern se formeaza avand la baza alimentatia lichida. Poti sa consumi apa, ceai, lapte, sucuri. Bineinteles ca sunt si cateva restrictii: apa minerala, cafeaua, sucurile acidulate si ceaiurile din menta si salvie, plante care au rolul de a inhiba lactatia.
- Odihneste-te si incearca sa nu te stresezi! Chiar daca primele zile acasa cu nou-nascutul sunt de obicei foarte grele, trebuie sa stii ca stresul inhiba secretia de prolactina si de ocitocina. In acest caz se formeaza mai putin lapte, iar curgerea lui devine dificila.
- Dupa fiecare alaptat goleste sanii pentru stimularea producerii unei cantitati suficiente de lapte. Pana la reglarea lactatiei, adica pana se ajunge la un echilibru intre cerere si oferta, este indicat ca dupa fiecare alaptat sa-ti golesti complet sanii cu pompa sau cu mana.
Nu administra sugarului lapte praf ca supliment fara recomandarea pediatrului. Completarea alimentatiei la san cu lapte formula va duce in timp la scaderea lactatiei, deoarece beblusul va suge mai putin la san. Doar daca sugarul nu ia in greutate, medicul pediatru va decide daca alaptatul se va completa cu o alimentatie artificiala.
sursa foto: 3doulas.com si breastfeeding-problems.com