In diferitele faze ale unui ciclu menstrual, corpul femeii produce diferiti hormoni. Daca vrei sa ramai insarcinata mai usor, uite ce sa mananci in fiecare dintre aceste faze.
Menstruatie
Cand iti vine menstruatia, te simti balonata, obosita si starile emotionale alterneaza cu repeziciune. In plus, organismul tau pierde fier. Asa ca acum ai nevoie de alimente bogate in fier: carne, leguminoase, peste, vegetale cu frunze verzi, seminte sau fructe uscate (caise). Combina aceste alimente cu unele bogate in vitamina C, astfel incat fierul sa fie asimilat mai usor – broccoli si citricele sunt bune in meniu in „acele” zile. In schimb, ar fi bine sa stai departe de meniurile reci, de alcool, cafea si mancaruri condimentate care provoaca sangerari mai mari si priveaza organismul de mai multe minerale, micsorand sansa de conceptie in perioada urmatoare.
Faza foliculara
In aceasta faza, in care se dezvolta foliculii, nivelul estrogenului este ridicat. Broccoli, varza kale, conopida (care contin DIM – di-indolimetan) ajuta organismul sa metabolizeze mai repede estrogenul. Daca in aceasta faza consumi alimente care ajuta foliculii sa se dezvolte – precum nuci, avocado, seminte, oua, peste – ai sanse mai mari de a ramane insarcinata. Fereste-te de alcool, care afecteaza echilibrul hormonal si deshidrateaza, ingrosand mucusul cervical si ingreunand conceptia.
Ovulatie
Pentru ca diviziunea celulara sa se produca si oul sa fie bine implantat corpul tau, acesta are nevoie in faza de ovulatie de vitamine din complexul B si zinc (care ajuta si la procerea de progesteron), dar si de vitamina C. La fel de importanti in aceasta faza sunt acizii grasi esentiali – din peste, ulei de masline sau in, avocado. Acizii grasi esentiali ajuta la imbunatatirea circulatiei in zona pelvina si la eliberarea testosteronului – de care da, si femeile au nevoie si care le ajuta sa aiba mai mult chef de sex – esential, nu-i asa, atunci cand vrei sa concepi un copil:) Ce sa mai mananci in aceasta perioada? Vegetale cu frunze verzi, oua, cereale integrale. Dar mai ales, bea cat mai multa apa – ea ajuta la dezvoltarea foliculilor si la subtierea mucusului cervical, ceea ce faciliteaza patrunderea mai rapida a spermatozoizilor.
Faza luteala
Acum ai nevoie de foarte multi nutrienti care sa faciliteze cresterea celulara – alimentele bogate in betacaroten (morcovi, cartofi dulci, ardei gras galben) ajuta corpul sa produca progesteronul de care este nevoie pentru a sustine dezvoltarea sarcinii si a preveni riscul de avort spontan. Specialistii te sfatuiesc ca in aceasta faza a ciclului sa mananci cat mai mult ananas, care contine bromelaina, cu proprietati anti-inflamatorii. Fereste-te in schimb de mancarurile reci, inghetata, iaurt rece etc care induc constrictii.