[imagebrowser id=1268]Dupa nastere orice mamica va trebui sa se preocupe de alimentatie, avand grija la ceea ce va trebui sa manance atat pentru grabirea recuperarii, cat si pentru sanatatea bebelusului.
In primele ore dupa nastere medicii ii vor recomanda femeii sa se alimenteze cu multe lichide, mai ales daca venirea pe lume a bebelusului a avut loc prin interventie chirurgicala. Acest lucru este important pentru ca tranzitul intestinal sa isi reintre in normal, hrana solida fiind exclusa din alimentatie pana la primul scaun al femeii.
Dupa ce lucrurile reintra in normal din punct de vedere organic, femeia va fi indrumata sa manance cat mai diversificat. Acest lucru este important atat pentru sanatatea proprie, reusind in acest mod sa se recupereze mult mai usor, cat si pentru sanatatea bebelusului.
In cazul in care proaspata mamica isi alapteaza puiul va trebui sa se preocupe destul de mult de numarul si consistenta meselor. Ei bine, aceasta va trebui sa aiba un program de masa regulat, sa nu renunte la nicio masa a zilei, atat micul dejun, cat si pranzul sau cina fiind foarte importante – toate asigurandu-i bebelusului nutrientii necesari pentru dezvoltarea sa corecta. De asemenea, micile gustari dintre mese sunt permise si chiar recomandate, femeia va trebui sa consume de aceasta data multe fructe sanatoase.
Dupa nastere, mama care alapteaza va trebui sa elimine din alimentatie afumaturile, condimentele, usturoiul intrucat acestea vor schimba gustul laptelui matern si vor putea crea anumite probleme digestive pentru bebelus. Se recomanda ca mazarea, fasolea, castravetii sa fie excluse din alimentatia zilnica a mamei intrucat baloneaza, producand o serie de reactii neplacute pentru bebelus. Chiar daca se recomanda o hrana diversificata in tot acest timp, hrana mamei nu va trebui completata cu dulciuri in exces, prajeli ori grasimi nesanatoase. Este indicat ca in tot acest timp femeia sa consume alimente preparate in casa din produse sanatoase, evitandu-se in acest mod conservantii ori colorantii daunatori sanatatii. Ori de cate ori proaspata mamica va consuma un anumit aliment nepermis va putea observa o anumita reactie venita din partea bebelusului – acesta va putea plange ori va avea crampe abdominale.
Cu alte cuvinte, obiceiurile alimentare din timpul sarcinii vor trebui sa continue si dupa nastere. Vicii precum fumatul, alcoolul, drogurile ori cofeina vor trebui excluse din dieta zilnica a mamei care alapteaza.
Dietele drastice dupa nastere nu sunt permise intrucat pot deveni daunatoare atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Acestea pot fi indicate abia atunci cand organismul femeii s-a recuperat definitiv ori atunci cand alaptarea este intrerupta, bebelusul nefiind in acest mod privat de anumiti nutrienti necesari dezvoltarii sale.