Ce sa nu consumam in sarcina ne framanta pe tot parcursul celor noua luni atat pentru sanatatea noastra, cat mai ales pentru sanatatea fatului. Modul in care ne alimentam in perioada celor noua luni de sarcina este esential pentru o buna dezvoltare a fatului in mediul intrauterin.
Cu toate ca gravida va trebui sa consume in mod constant fructe, legume, carne si branzeturi, specialistii sunt de parere ca pentru o mai mare masura de protectie, aceasta nu ar trebui sa consume alimente nesanatoase.
Incercati mai inainte de a consuma un anumit aliment sa cititi prospectul pentru a observa care sunt cele mai sanatoase alimente. De regula, nu consumati in sarcina conservele si alimentele cu un continut crescut de coloranti si conservanti. Inghetata si alimentele semipreparate vor trebui de asemenea ocolite.
Pentru o mai mare siguranta incercati sa va preparati mancarea chiar in bucataria proprie si nu consumati in sarcina alimentele fabricate in cantine sau restaurante intrucat ar putea avea termenul de valabilitate expirat.
Laptele nepasteurizat si alte produse pe baza de lapte pot provoca listeria – o boala deosebit de periculoasa. In cazul in care consumati inainte de sarcina alcool, cafea, ciocolata, cacao sau tutun va trebui de aceasta data sa tineti cont ca fatul va putea sa se nasca cu probleme de sanatate destul de grave in cazul in care nu veti renunta la aceste vicii.
Produsele cu un continut ridicat de zahar sau bauturile acidulate intregesc lista alimentelor nerecomandate. Chiar daca plantele sunt de cele mai multe ori destul de sanatoase si de sigure, uneori, consumul acestora in sarcina poate determina probleme destul de grave sau chiar nasterea prematura.
Potrivit specialistilor o sarcina este considerata cu adevarat sanatoasa in cazul in care veti consuma multe fructe si legume, peste, nuci, cereale, seminte si legume verzi. De asemenea, pentru a fi sigur de sanatatea fatului este indicat sa cumparati produse ecologice.