Termenul de alergie este deseori gresit folosit. Alergia este o reactie exagerata a sistemului imunitar la o substanta care pentru alti oameni este sigura. Cand cineva are teren alergic, acea substanta devine alergen si poate declansa o multime de reactii – de la dureri de cap si ochi lacrimosi sau reactii dermatologice la simptome mult mai grave, care pun in pericol viata.
Ce se intampla?
Sistemul imunitar al persoanelor alergice produce anticorpi – imunoglobuline E (IgE). Acesti anticorpi determina celulele bazofile sa elibereze mai multe subtante, printre care si histamina, in fluxul sanguin, ca o incercare de a lupta cu ”intrusul”.
Alergiile pot fi provocate de factori de mediu (praf, polen, mucegai), dar si de anumite alimente si tin si de factori genetici. Altfel spus, alegiile se mostenesc! Copiii nascuti din parinti alergici vor fi, cel mai probabil, la randul lor alergici.
Se vorbeste foarte mult despre alergii de primavara, dar din pacate, in cazul unui copil alergic, cam toate anotimpurile pun probleme.
Alergiile sezoniere incep sa supere de prin luna martie, odata cu inflorirea copacilor, si dureaza pana in mai-iunie. In august-septembrie, este randul celor care sunt alergici la iarba proaspat cosita sau fan sa sufere. Iarna, frigul poate declansa anumite reactii de tip alergic pe piele (nu vorbim despre degeraturi).
In afara de alergenii din natura, copiii mai au reactii severe la par de animale, la veninul albinelor sau viespilor, la medicamente si substante chimice cu care vin in contact (multe antibiotice si cauciucul pot provoca reactii alergice).
Cei mai multi specialisti considera ca alergiile nu pot fi pe deplin vindecate, ci pot fi tinute oarecum sub control, ele putand reaparea oricand, pe parcursul vietii de adult. Adeptii teoriilor new age cred ca alergiile au cauze mai degraba psihologice decat fizice, biologice si ca ar avea legatura cu respingerea celor din jur sau cu negarea propriei puteri, dar aceste teorii nu par sa se sustina in cazul copiilor.
Din pacate, in afara reactiilor imediate (nas si ochi curgand, mancarime pe piele), alergiile pot afecta serios calitatea vietii copilului (si familei), avand ca efecte secundare iritabilitea, oboseala si probleme de concentrare, cauzate de proasta oxigenare a creierului( caci mucozitatile infunda caile respiratorii) si de privarea de somn.
Alergiile alimentare
Aici trebuie facuta precizarea ca foarte multa lume foloseste termenul de alergii referindu-se de fapt la anumite intolerante alimentare. Simptome ca diaree, dureri abdominale, balonare sau chiar varsaturi tradeaza o intoleranta alimentara care apare ca urmare a faptului ca organismului ii lipsesc anumite enzime pentru a putea procesa alimentul respectiv.. Reactiile alergice la anumite alimente pot merge de la urticarie si eruptii cutanate, pana la tumefierea buzelor, varsaturi, scaune cu sange sau diaree, congestie nazala sau chiar soc anafilactic. Singurul tratament in aceste cazuri este indepararea din dieta a alimentului respectiv, care poate fi destul de greu de identificat. De aceea, medicii recomanda ca atunci cand se incepe diversificarea, sa se lase un interval de cel putin 3 zile intre alimentele nou introduse, pentru a se putea observa eventuale reactii alergice.