Incidenta asa-numitelor boli ale copilariei in randul celor mici a scazut comparativ cu alte perioade istorice, sau formele facute sunt ceva mai usoare, datorita vaccinarilor. Totusi, vaccinurile nu dau imunitate pe viata, iar noua tendinta a parintilor, de a nu vaccina copilul, ii predispune pe cei mici la bolile copilariei. Uite ce sa stii despre acestea si cum sa le recunosti.
Varsatul de vant
Virusul varicelo-zosterian se transmite foarte usor pe cale aeriana prin atingerea veziculelor, ceea ce duce la izbucnirea rapida a epidemiilor intr-o colectivitate dupa aparitia unui prim caz.
Cum recunosti boala:
Leziunile de aproximativ 1 cm apar in relief, apoi se transforma in vezicule cu continut limpede, apoi tulbure. Veziculele sunt pruruginoase, cel mic are senzatie puternica de mancarime si, odata scarpinate, veziculele se pot suprainfecta. Daca nu sunt zgandarite, la aproape o saptamana de la declansarea eruptiei, veziculele prind crusta.
Pe fondul unei imunitati scazute, varicela poate da complicatii grave, precum pneumonia variceloasa sau encefalita.
Oreionul
Frisoane, indispozitie, dureri de cap, lipsa poftei de mancare si episoade de varsaturi – daca aceste simptome apar brusc, cel mai probabil este un caz de oreion. Bolnavul trebuie izolat cel putin 14 zile, iar repaosul la pat este obligatoriu pe toata durata bolii. Copilul bolnav de oreion are glandele salivare inflamate, iar boala este contagioasa inca din ultimele 2-6 zile de incubatie, precum si pe parcursul celor doua saptamani de evolutie clinica.
Scarlatina
Cel mic este imbujorat, palid in jurul gurii, are limba albicioasa, faringele rosu si amigdalele inflamate. Poate prezenta si febra, dar nu este obligatoriu.
Cum se manifesta
Eruptia apare la 12-48 de ore dupa debutul bolii. In mod normal eruptia apare mai intai pe fata, trunchi si brate, iar in termen de 24 de ore acopera tot corpul. Dupa 5-7 zile, pielea se descuameaza, timp de multe zile, chiar si o luna (pe zona palmelor). Scarlatina este foarte contagioasa si toti cei care intra in contact cu bolnavul trebuie sa-si faca imediat un exudat faringian. Aportul de lichide trebuie suplimentat pe durata bolii, pentru a preveni riscul de deshidrare din cauza temperaturii.
Rujeola
Boala este contagioasa inca dinainte de aparitia eruptiei cutanate si cam o saptamana si se transmite pe cale aeriana, ceea ce face dificila profilaxia.
Cum se manifesta
Bubitele roz-rosiatice apar mai intai la baza liniei parului, pe pielea capului si pe gat, apoi se extind pe tot corpul, chiar si pe talpi si palme. Petele devin mai largi si mai intens colorate in rosu, apoi leziunile se coloreaza in maro deschis.
Boala este insotita si de diaree si varsaturi si se poate complica fie cu infectii ale urechilor si pneumonie, fie, in cazuri mai grave, cu o encefalita rujeolica, infectia creierului.
Rubeola
Mai putin contagioasa decat rujeola sau varicela, se raspandeste prin picaturile de saliva si are o incubatie de 12-21 de zile. Inainte de eruptie, ganglionii limfatici din zona cefei sunt umflati.
Cum se manifesta
Eruptia apare initial pe fata si este caracterizatade pete (macule) roz, plate. Se raspandeste rapid pe trunchi si extremitati, iar petele tind sase uneasca. Febra poate fi prezenta sau nu si rareori depaseste 38,5 grade.
Hepatita A
Este numita si boala mainilor murdare, pentru ca virusul hepatic A, care declanseaza boala se transmite rapid in lipsa respectarii conditiilor de igiena. Incubatia dureazai ntre 15 si 50 de zile. Copiii mici fac, de obicei, forme asimptomatice de boala.
Cum se manifesta
Hepatita A are simptome initiale asemanatoare cu ale unei gripe sau poate fi confundata cu afectiune gastrointestinala. Lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi sunt simptomele cu care debuteaza boala, iar ulterior apare si icterul – coloratia in galben a albului ochilor, urina inchisa la culoare si scaunele decolorate. Tratamentul este simptomatic. Igiena riguroasa reduce riscul de contaminare.