Ultimii ani au adus in discutie metoda co-sleeping. Departe de a fi o practica noua, optiunea de a dormi cu sau in apropierea bebelusului are multe avantaje. Dar implica si anumite riscuri, spun specialistii. Uite ce sa stii despre co-sleeping.
Co-sleeping este modalitatea prin care parintele si copilul dorm in ceea ce se numeste distanta senzoriala unul fata de altul, adica apropierea permite atingerea, vederea sau chiar mirosirea parintelui.
Parintii pot imparti camera cu cel mic, plasand patutul bebelusului langa al lor sau pot dormi chiar in acelasi pat cu cel mic.
Aceasta a doua varianta are insa mai multe riscuri decat beneficii. Riscul sindromului de moarte subita si accidentele petrecute in timpul somnului cu un adult sunt principalele contraargumente impotriva dormitului in acelasi pat cu bebe, chiar daca obiceiul are si avantaje. Daca mami alapteaza este mult mai comod sa o faca in patul in care doarme si bebelusul. Sustinatorii somnului in trei – mama, tata si bebelusul – spun ca acei bebelusi care dorm cu parintii in primele 6 luni de viata se dezvolta mai bine psihoemotional, plang mai putini si devin adulti mai increzatori.
Exista insa si alte studii care demonstreaza ca dimpotriva, dormitul cu parintii in primele luni de viata induce probleme de somn celui mic, nu numai in prima copilarie, ci si mai tarziu, in viata de adult. Bebelusii care impart patul cu parintii dorm mai fragmentat si mai superficial si au problemele de anxietate de separare mai mari decat colegii lor de generatie care dorm ”independent”.
Noua moda co-sleeping este practic o varianta imbunatatita a dormitului cu parintii, fara riscurile pe care le presupune statul peste noapte in acelasi pat cu adultii. Bebelusul doarme in patutul lui, lipit de patul parintilor sau chiar atasat de acesta, printr-un dispozitiv special. Producatorii de mobilier pentru copii s-au adaptat deja in acest sens, si patuturile pentru bebelusi se pot lipi usor de patul parintilor. Daca nu ai un astfel de dispozitiv sau patut special, poti plasa pur si simplu, patul bebelusului langa al tau, dand gratarul de siguranta jos. Blocheaza insa rotile si asigura-te ca patutul celui mic nu se poate deplasa, formand un spatiu in care bebe poate aluneca si poate ramane blocat peste noapte.
Ce avantaje are metoda co-sleeping
- Activitatea sistemului cardio-respirator si imunitatea bebelusului care doarme impreuna cu parintii, dar separat, se imbunatatesc.
- Parintii creeaza o legatura stransa cu cel mic, inca din primele saptamani de viata, ceea ce aduce armonie in familie.
- Tati nu se mai simte exclus si este parte a momentelor de apropiere pe care alaptarea le creeaza de obicei doar intre mami si bebe.
- Bebelusul are acoperite nevoile afective si creste stiind ca se poate baza pe parintii lui.
Cateva dezavantaje
Metoda co-sleeping are marele dezavantaj ca afecteaza intimitatea cuplului. Ceea ce pare necesar sau dragut in primele saptamani din viata bebelusului poate deveni apasator si frustrant pe masura ce bebe creste. Tatal poate simti ca bebelusul devine mai important pentru mama decat relatia lor, iar de aici pana la reprosuri si ruptura nu mai e decat un pas.
Unii specialisti sustin ca metoda co-sleeping induce, paradoxal, mai multa anxietate mamei. Desi este in permanenta langa bebelus, sau poate tocmai de aceea, mama se trezeste mai des, doarme superficial, iar oboseala se acumuleaza si va reflecta tot asupra bebelusului, care preia in primele luni de viata toate starile mamei lui.