Testul cvadruplu (unul dintre testele de screening efectuate in trimestrul II de sarcina) este indicat pentru detectarea de eventuale anomalii cromozomiale si defecte de tub neural. Este asemanator testului triplu, dar masoara 4 markeri serici : AFP (alfa fetoproteina), HCG (gonadotropina corionica umana), uE3 (fractiune libera estriol) si inhibina A.
In mod frecvent testul cvadruplu se efectueaza intre saptamanile 14-20 de sarcina (dupa stabilirea ecografica a varstei gestationale). Presupune recoltarea unei probe de sange pentru masurarea celor 4 markeri amintiti.
Coreland valorile obtinute la analizele de sange cu datele mamei (varsta, inaltimea, greutatea, valoarea tensiunii arteriale etc.), medicul care are in supraveghere viitoarea mamica poate calcula riscul de a avea un copil cu anomalii cromozomiale sau defecte de tub neural.
Cum sunt interpretate rezultatele?
Un test pozitiv inseamna ca valorile unora sau tuturor celor patru substante masurate in sange sunt in afara limitelor normale. Testul este considerat pozitiv daca riscul este 1:250-1:300.
Rata de detectie (DR) pentru sindromul Down de 80 – 82% – asta inseamna ca 80- 82% dintre femeile cu sarcini cu sindrom Down vor primi un rezultat pozitiv la acest test de screening (restul de 18% din femeile cu sarcini cu sindrom Down vor primi un test de screening negativ).
Retine ca screeningul de trimestru 2 indica doar riscul global de a avea un copil cu anomalii cromozomiale sau defecte de tub neural. Un risc scazut nu garanteaza faptul ca bebelusul tau nu va avea una totusi la nastere din aceste afectiuni, asa cum un risc inalt relevat de testul cvadruplu (sal celelalte teste de screening prental) nu inseamna automat ca bebelusul se va naste cu una din aceste conditii, dat fiind ca rezultatele au la baza o formula de tip statistic.
Un rezultat pozitiv la testul cvadruplu impune efectuarea unor teste diagnostice secundare, precum ecografie tintita sau amniocenteza. Aceasta din urma poate fi folosita pentru identificarea atat a anomaliilor cromozomiale, cat si a defectelor de tub neural, cum ar fi spina bifida. In timpul amniocentezei, care este o procedura invaziva, cu un risc scazut de avort, se indeparteaza o cantitate mica de lichid amniotic.