[imagebrowser id=824]
O sa ramai uimita sa observi cat de repede uiti tot efortul si osteneala depuse in timpul sarcinii si al nasterii odata ce il tii in brate pe cel mic. Poate doar umflatura din dreptul abdomenului o sa-ti mai aminteasca de faptul ca bebelusul a fost odata in burtica.
Sa nu-ti faci iluzii (asa ca mine) ca a doua zi de la nastere o sa-ti dispara burta enorma cu care defilai pana nu demult. Mai bine inarmeaza-te cu rabdare si ia in serios zicala care circula printre moase si care spune ca „timp de 9 luni burta creste si tot in 9 luni ea isi revine”.
Imediat dupa nastere uterul are marimea unei nuci de cocos. Isi va relua marimea normala in urmatoarele 6 saptamani, cand greutatea lui va scadea de la aproximativ un kilogram la 50 de grame. In acest interval de timp, numit lauzie, se vindeca atat ranile de pe colul uterin, cat si cele din zona vaginului si a anusului.
Pentru ca nu se mai produc hormoni de sarcina corpul trece dintr-o data prin schimbari hotaratoare, ceea ce necesita timp. Metabolismul se modifica, tesuturile nu mai depoziteaza atata apa, vasele de sange se stramteaza din nou, iar cantitatea de sange care circula prin corpul tau se diminueaza.
Nu este de mirare ca nu esti in stare imediat de efort fizic, ca circulatia sangvina iti face figuri si ca, in general, obosesti foarte repede. Asta e doar ce se intampla cu corpul tau, ca sa nu mai vorbim de oboseala provocata de perioadele de alaptat si de noptile nedormite. De aceea trebuie sa faci tot posibilul ca in primele zile dupa nastere sa te odihnesti cat mai mult. In ceea ce priveste revenirea la silueta de dinainte de a ramane insarcinata trebuie sa stii ca nu este indicat sa incepi gimnastica de refacere mai devreme de 2 luni de la nastere.
sursa foto: lilsugar.com si babys-corner.com