Atunci cand durerile nasterii tocmai au trecut, organismul dumneavoastra incepe treptat sa se refaca. Dupa nastere veti fi inca lasata sa stati in sala de nasteri pentru a fi sub supravegherea medicului specialist si pentru a vi se efectua eventualele suturi cauzate de aceasta. Medicul va supraveghea simptomatologia dumneavostra dupa anestezie, precum si refacerea organelor interne. Va verifica daca exista contractii ulterioare ale uterului, lucru absolut normal intrucat acesta incepe sa piarda in dimensiuni cate un centimentru pe zi pentru a ajunge la forma initiala.
Dupa doua ore de la actul nasterii veti fi dusa in salon unde ii veti putea avea alaturi pe bebelus si pe proaspatul tatic. Veti putea fi lasata sa faceti un dus abia dupa ce efectul anesteziei s-a dus in totalitate.
Totusi recuperarea dupa nastere este destul de indelungata si destul de suparatoare. Veti pierde mult sange, asa-numitele lohii, care se vor manifesta prin cheaguri de sange abundente, ce se vor diminua pe parcursul a sase saptamani dupa nastere.
In cazul unei epiziotomii va trebui sa o curatati cu ajutorul infirmierelor. Contractiile uterine, denumite si colici uterini, vor fi destul de dese, ajutand la refacerea uterului. Totusi femeile aflate la prima nastere nu vor resimti foarte tare aceste contractii, absolut normale dupa nastere.
Hemoroizii cauzati de abundenta sangelui pelvin si starea de constipatie reprezinta alte neplaceri cu care va veti confrunta in aceasta perioada. Daca durerile post nastere sunt puternice, nu ezitati sa cereti sfatul medicilor care va tin sub supraveghere.
Dupa numai cateva zile, de obicei trei-patru, veti putea parasi maternitatea, alaturi de cei dragi.