[imagebrowser id=730]
Aceasta este una dintre intrebarile cele mai frecvente ale mamicilor, grijulii dupa ce au dat nastere unui copil. Multi medici pediatri vor raspunde mereu la fel: „copilul dumneavoastra nu va plange”. In cazul in care o va face, este probabil ca vina sa nu ii apartina, ci sa fie a dumneavoastra, pentru ca probabil nu va aflati inca in masura sa intelegeti ce anume vrea sa transmita micutul.
Cum voi intelege de ce plange copilul?
Daca parintii sunt atenti dar, mai ales, bine indrumati si invatati reusesc sa descopere cum sa inteleaga plansul copilului lor inca din primele luni de viata, mai usor decat ar putea crede.
Exista diferite tipuri de plans?
Modurile diferite de plans sunt practic niste comportamente care fac parte din caracterul si stilul fiecarui copil. O mama care este atenta va invata sa diferentieze diversele tipuri de plans ale copilului sau in aproximativ 3 sau 4 saptamani. Sunt experti care sustin ca o mama poate fi in masura sa distinga plansul copilului ei de plansul altor copii aflati intr-o cresa de nou-nascuti in doar 3 zile.
Evaluarea plansului poate fi utila pentru a decide strategia de control al copilului?
Da, dar intre anumite limite. Unii psihologi au decis sa stabileasca previziuni privind caracterul pe care il vor avea copiii in functie de plansul lor. De asemenea, persoane specializate considera ca diferitele moduri de plans pot fi utilizate in scopul diagnosticarii, intrucat caracteristicile plansului depind de conditiile de dezvoltare ori de o suferinta a creierului.
Exista o ora speciala pentru plans?
Nu exista o anumita ora pentru plans, acesta se poate manifesta in orice moment al zilei: de fapt, el este motivat mereu de cauze precise. Totusi, un bebelus care plange prea mult demonstreaza o anume preferinta pentru orele dupa-amiezei sau cele tarzii.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale plansului?
Motivele cele mai dese care il fac pe copil sa izbucneasca in plans sunt:
- foamea (mai mult decat setea);
- disconfortul fizic;
- oboseala;
- plictiseala;
- nevoia de a-si descarca tensiunea.
Cum se distinge plansul cauzat de foame?
Plansul cauzat de foame este cel mai greu de distins. Dupa ce a dormit linistit, observam ca micutul se trezeste si apoi incepe sa planga cu glas scazut. Plansul inceteaza imediat daca ii vom da sa suga orice obiect aflat la indemana (degetele, suzeta, paturica), numai ca bebelusul isi va da seama destul de repede ca, desi suge, nu ii intra nimic in gura, deci nici in stomac. Este posibil ca bebelusul sa planga cand a terminat de supt, imediat ce il indepartam de la san, de biberon, sau cand nu este satisfacut de masa pe care i-am oferit-o. Acest tip de plans este cu adevarat puternic, aduce o nota de iritare, si este divers in intensitate.
Cum se prezinta colicile?
Colicile se manifesta la copiii cu o sanatate perfecta: copii sanatosi, vigurosi, care au apetit, care digera bine si cresc normal. Colicile sunt caracterizate de un plans violent si furios. Acesta poate disparea in timpul zilei, dar se fac resimtite mai ales dupa-amiaza sau seara. Avem impresia uneori ca micutul vrea sa strige parca mai tare, pentru a-si necaji familia, sau ca ii face placere sa planga. Isi agita manutele si piciorusele, isi strange pumnii, se inroseste la fata, alterneaza suptul cu gesturi de refuz a suzetei, uneori accepta mancarea, alteori o refuza. Totul pare ca un episod dramatic infinit, dar care se deosebeste de plansul din alte cauze. Tocmai datorita faptului ca acestea nu sunt prezente.
Este bine sa lasam copilul sa planga?
Nu, aceasta ar fi o greseala pe care nu trebuie sa o facem niciodata. Nu este bine sa lasam copilul sa planga singur si disperat, fara sa incercam sa gasim motivele reale pentru care plange. Sa nu uitam ca micutul foloseste plansul pentru a comunica cu cei din jurul sau. In cazul colicilor pe care le-am mentionat mai devreme, copilul transmite un mesaj foarte simplu: nu este satisfacut de starea ambientala pe care i-o oferiti.
Sursa foto: www.creabar.com, www.famili.fr, babyphotos.co.in si my.opera.com