[imagebrowser id=812]
Icterul este o afectiune ce apare deseori la nou-nascuti si se refera la colorarea pielii copilului in galben. Acest proces este normal si in mod obisnuit nu ar trebui ssa constituie un motiv de ingrijorare. Ar trebui sa stii peste 50% dintre nou-nascuti fac icter la cateva zile dupa nastere, afectiune care, de regula, dispare de la sine in cateva saptamani.
Iti marturisesc ca si baietelul meu a facut icter la 2 zile de la nastere, o forma destul de severa (asa cum notase neonatologul in fisa de externare). Acum, cand ma uit la fotografiile din primele zile, imi dau seama cat era de galbejit, dar atunci mi se parea ca este cel mai frumos baietel din lume.
De ce apare icterul? Culoarea galbena a pielii se datoreaza bilirubinei, un produs secundar al descompunerii globulelor rosii din sange. Noi toti avem in sange globule rosii „imbatranite” care se descompun, dar nou-nascutii au mai multe, iar ficatul lor imatur este oarecum lent in prelucrarea bilirubinei.
Icterul de obicei nu este insotit si de alte simptome si nu produce niciun disconfort bebelusului.
Daca icterul de intensitate mica nu necesita tratament, cazurile mai severe necesita o spitalizare prelungita a nou-nascutului.
Cum se trateaza formele severe de icter:
- Mamei i se poate cere sa hraneasca mai des bebelusul, pentru a creste cantitatea de bilirubina eliminata prin scaun.
- Medicul neonatolog asaza bebelusul sub lampa speciala de fototerapie pentru a ajuta eliminarea excesului de bilirubina din organism.
- Medicul poate administra intravenos o imunglobina (anticorp) pentru a reduce severitatea icterului, daca nivelul de bilirubina creste excesiv.
sursa foto: belibis-a17.com si quality-baby-care-products.com