De la nastere si pana in jurul varstei de 6 luni, aproape fiecare copil regurgiteaza de cateva ori pe zi. Acest lucru se întampla, de obicei, deoarece sistemul digestiv al copilului este inca imatur.
Sfincterul esofagian al unui bebelus – muschiul care tine mancarea in stomac – nu se închide complet, ca in cazul unui copil mai mare. Ca urmare, se intampla foarte des ca ultima masa ingerata sa fie partial data afara. Asa ca e bine sa fii pregatita cu mai multe schimburi de haine sau bavetici.
De regula, regurgitarea nu trebuie sa te ingrijoreze. Daca bebelusul tau ia in greutate in parametrii normali, iar medicul pediatru spune ca totul este in regula cu copilul, inseamna ca ii este suficienta mancarea care ii ramane in stomac dupa ce regurgiteaza. Un alt semn ca bebelusul este bine hranit consta in numarul de scutece ude, care trebuie sa varieze intre 6 si 10 pe zi.
Pentru a reduce episoadele de regurgitat, alapteaza-ti bebelusul numai atunci cand da semne ca ii este foame. Tine-l într-o pozitie semi-verticala în timpul hranirii, si pune-l la eructat de mai multe ori pe parcursul mesei. Este, de asemenea, o idee buna sa-l tii in brate, în pozitie verticala o jumatate de ora dupa hranire.
Daca cel mic nu castiga in greutate, plange excesiv, se sufoca sau pare ca il doare ceva, poate avea o afectiune numita boala de reflux gastroesofagian. Un medic specialist o poate diagnostica prin trasarea liniei de castig in greutate a copilului si simptome generale. În cazul în care bebelusul tau are aceasta afectiune, medicul specilist iti poate prescrie un medicament de reducere a aciditatii. Din fericire, cu sau fara reflux gastroesofagian, majoritatea copiilor inceteaza sa mai regurgiteze pana la varsta de 6 luni (cand incep sa manance mancare solida) sau cel mult pana la un an.
sursa foto: clubulbebelusilor.ro