- Sursa foto Shutterstock:
https://drive.google.com/file/d/1jxUS08Df62VJ9ZFXQ5J0-klvYqF9ayC9/view?usp=share_link
Copiii au nevoi nutriționale diferite de adulți. Vitaminele și nutrienții necesari bunei funcționări a organismului copiilor se regăsesc în surse variate de hrană. În anumite stadii de dezvoltare copiii pot avea nevoie de unele suplimente. Administrarea corectă a acestora trebuie realizată numai cu recomandare medicală.
Dezvoltarea corectă a organismului copiilor în primii ani de viață este vitală. Alimentația celor mici trebuie să fie bogată în produse din care aceștia să poată lua nutrienții esențiali, vitaminele, mineralele și proteinele de cea mai bună calitate. Cum anume poți să le oferi copiilor suplimentele potrivite la momentul oportun? Descoperă din acest material tot ce trebuie să știi despre suplimentele special create pentru copii.
Produse diferențiate
În magazinele fizice și online vei găsi o gamă diversificată de suplimente pentru copii, iar alegerea variantei potrivite nevoilor copiilor tăi se poate dovedi extrem de dificilă. Consultarea medicului pediatru este alternativa optimă de acțiune. Vei afla că trebuie să ții cont de stadiul de dezvoltare a copiilor, de nevoile lor specifice și de rolul pe care aceste suplimente îl exercită la nivelul organismului micuților.
Spre exemplu, bebelușii și copiii mici pot avea nevoie de produsele de la Protectis pentru redobândirea echilibrului benefic și natural al florei intestinale, cu asigurarea, totodată, a sănătății tractului digestiv. Un astfel de supliment este sigur, ușor de utilizat, benefic din prima zi de viață a copiilor și poate fi folosit pe termen lung.
Recomandare pentru vitamina D
Medicii români și cei străini recomandă administrarea unor doze stricte de vitamina D bebelușilor și copiilor mici. Această vitamină se regăsește în pește gras și ouă, motiv pentru care poate fi dificil pentru copii să obțină necesarul zilnic doar din aceste alimente.
Principala sursă de vitamina D este soarele, însă copiii mici trebuie cu mare grijă expuși razelor soarelui, pielea lor fiind extrem de sensibilă. (1)
Va trebui să vorbești cu medicul despre suplimentele cu vitamina D pentru copii și să le oferi acestora doza potrivită pentru toată perioada recomandată astfel încât rezultatele să fie optime.
Toți copiii trebuie să primească suplimente?
În afara suplimentelor recomandate de medicul specialist, copii trebuie să aibă o dietă cât mai sănătoasă, echilibrată. Sunt copii considerați mofturoși, care refuză să încerce alimente noi sau brusc renunță la feluri de mâncare pe care anterior le consumau fără probleme.
Pe termen scurt acest lucru nu este îngrijorător, însă, când copiii nu se hrănesc corespunzător o lungă perioadă, ajutorul medicului este necesar. Orice afecțiuni cu care se pot confrunta copiii poate conduce la un dezechilibru în corpul lor. (2)
Medicul este în măsură să recomande administrarea unor suplimente pentru ca organismul să nu fie privat de unele substanțe nutritive necesare, dar numai după analize de laborator de sânge.
Siguranță și precauție
Suplimentele pentru copii fără prescripție medicală trebuie avizate de pediatru. Fierul și vitamina D, în exces, pot fi toxice pentru organismul micuților. Suplimentele pentru copii nu trebuie ținute la îndemâna acestora pentru a nu exista riscul unui supradozaj. Cei mici pot crede că unele suplimente sunt bomboane, modul de prezentare putând să inducă în eroare, ceea ce înseamnă că ar exista pericolul să mănânce prea multe odată. (2)
Suplimentele pentru copii sunt lichide, gumate sau masticabile. Cei mai mici utilizatori au nevoie de variantele lichide, în timp ce copiii mari pot opta pentru pastilele care pot fi înghițite. Ideal este ca fiecare categorie de vârstă să beneficieze de forma potrivită pentru a evita înecarea cu un astfel de produs. (3)
Dacă le oferi micuților tăi suplimente pentru copii și observi reacții adverse, oprește administrarea și mergi de urgență cu aceștia la medic pentru îngrijiri de specialitate!
Acest articol conține informații generale despre suplimentele pentru copii. Acordarea acestor produse micuților nu înlocuiește un regim de viață echilibrat și o dietă corectă. Consultă medicul înainte de a le oferi copiilor suplimente special concepute pentru ei, astfel încât să te asiguri că faci cea mai bună alegere!
Surse de informare:
1. Vitamins for children – https://www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/vitamins-for-children/
2. Everything You Need to Know About Children’s Vitamins and Minerals – https://www.verywellfamily.com/children-s-vitamins-and-minerals-5203902
3. Vitamins for Kids: Do Children Really Need Supplements? – https://health.clevelandclinic.org/multivitamin-for-kids/