Se estimează că alergiile alimentare afectează până la 6% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani.
Pentru acești copii, consumul anumitor alimente declanșează o reacție excesivă a sistemului imunitar care poate provoca orice, de la mâncărime cronică și eczeme la dificultăți bruște de respirație și chiar șoc anafilactic
Incidența alergiilor alimentare a crescut cu 50% între 1997 și 2011.
Oamenii de știință nu sunt siguri de ce, dar teoriile includ o mai mare conștientizare în rândul părinților și medicilor, o imunitate mai mică din cauza expunerii mai mici la bacterii și a lipsei de expunere la alergeni la începutul vieții.
Ce cauzează alergiile alimentare la bebeluși?
Medicii nu înțeleg pe deplin de ce unii copii dezvoltă alergii alimentare, iar alții nu. Cu toate acestea, eczema este una dintre primele semne ale unei persoane alergice
De fapt, până la 40% dintre bebelușii cu eczeme moderate până la severe au și alergii alimentare, potrivit cercetărilor.
Alergiile la copii pot sa insemne sensibilitate la medicamente, factori de mediu sau alimente. Acestea se pot dezvolta la orice varsta.
Copilul tau poate deveni alergic la un medicament cand il ia prima data sau dupa mai multe administrari.
Alergenii de mediu cei mai frecventi includ polenul, albinele, parul sau pielea animalelor de companie (caini, pisici), iarba sau praful. Alergiile alimentare frecvente sunt alergia la lapte, alune, cereale, fructe de mare si peste sau oua.
Totodată alergiile se transmit și ereditat. Acestea nu se nasc în timpul sarcinii sau alăptării ci micuții primesc o partem ai mare din genele părinților, care îi predispun la alergii.
Top 8 alimente cu potential alergenic
Exista peste de 160 de alimente cu potential alergenic, dar in peste 90% din cazuri aceste alimente sunt principalele vinovate. Este insa recomandat ca unele din aceste alimente, ca de exemplu alunele, sa fie introduse mai tarziu in alimentatie, dupa varsta de trei ani.
- Laptele;
- Ouale;
- Alunele;
- Nucile si migdalele;
- Pestele;
- Crustaceele
- Soia
- graul
Semnele alergiilor alimentare la bebeluși
Primele simptome ale unei alergii alimentare se produc in general la scurt timp dupa masa. Daca tocmai ati introdus un aliment nou in alimentatia bebelusului, fiti atenti la urmatoarele simptome:
- urticarie;
- iritatii sau inrosiri ale pielii;
- umflarea fetei, limbii sau a buzelor;
- voma;
- diaree;
- tuse sau respiratie suieratoare;
- dificultati de respiratie;
- pierderea cunostintei.
Simptomele usoare, cum ar fi urticariile sau eruptiile cutanate, pot fi tratate de medicul pediatru, care va recomanda un test alergologic. Odata ce a fost identificata sursa alergiei, medicul va stabili cea mai buna metoda de a evita alte incidente, care de obicei consta in indepartarea alimentului din dieta bebelusului.