In timpul sarcinii poti fi mult mai predispusa la complicatii ale unor boli infectioase, precum gripa. De fapt gripa poate provoca si decesul. De aceea, vaccinul antigripal este recomandat in timpul sarcinii. Afla din materialul de mai jos ce alte vaccinuri ai voie sa faci cat timp esti insarcinata.
Vaccinul antigripal, facut din virusi inactivati, este lipsit de riscuri in orice perioada a conceptiei. Totusi unii experti, mai precauti, recomanda insa ca gravida sa astepte pana in al doilea trimestru, cand a trecut riscul maxim de avort spontan.
Daca te afli inca in primele 3 luni de sarcina, atunci cand incepe sezonul gripei, cere parerea medicului tau ginecolog, daca este mai bine sa te vaccinezi sau sa mai astepti.
Alte vaccinuri: pentru varicela (varsat de vant), rujeola sau pojar, nu au fost aprobate pentru femeile gravide. Majoritatea acestor boli apar in copilarie. La ora actuala ele sunt rare, din cauza programelor de vaccinare in randul copiilor. Femeile gravide care contracteaza una din aceste boli, au insa mari riscuri de complicatii.
Daca esti susceptibila sa faci varicela si planuiesti sa ai un copil, medicul tau ginecolog te-ar putea sfatui sa te vaccinezi mai intai si sa amani sarcina pentru 1-2 luni.
Daca esti deja insarcinata si s-a stabilit ca nu esti imuna la unele boli infectioase severe, va trebui sa eviti expunerea la acesti patogeni. Dupa sarcina, medicul ti-ar putea recomanda sa te vaccinezi impotriva unor boli precum rubeola, pentru ca la urmatoarea sarcina sa fii imuna. O data ce te-ai vaccinat, va trebui cel putin o luna dupa ceea sa eviti o sarcina.