Atunci cand aleg o jucarie pentru copilul lor, cei mai multi parinti se ghideaza dupa principiul dragalaseniei: daca are clopotei, canta sau il face pe tati sa rada, este jucaria perfecta.
[imagebrowser id=831]
Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont si de beneficiile educationale pe care o jucarie inteligent aleasa i le poate aduce micutului sau micutei voastre.
In ziua de azi, exista o multime de jucarii educative care raspund perfect nevoii de dezvoltare a inteligentei celui mic. Fa o vizita magazinului de jucarii si investeste in obiecte nostime, dar in acelasi timp utile. Am tras cu ochiul pe educational-toy-guide.com si am gasit o lista cu jucarii “inteligente” destinate bebelusului tau.
Jucarii pentru bebe intre 0 si 3 luni:
La aceasta varsta, copiii au nevoie de jucarii moi care sa le stimuleze simturile. De asemenea, sunt foarte practice jucariile cu diferite texturi, care incurajeaza dezvoltarea tactila. Jucariile mobile, de tip carusel, ajuta foarte mult ochii bebelusului, dezvoltandu-i vederea. Saltelutele sunt bune pentru dezvoltarea perceptiei spatiale si a abilitatilor motorii. Dezvoltarea auzului se face prin jucarii “zornaitoare” si muzicale.
3 – 6 luni
Cand bebelusul implineste varsta de cateva luni, mai are inca nevoie de zornaitoare si carusel, dar scopul acum este de a-l face pe cel mic sa incerce sa le apuce. La acestea se adauga carticelele moi care stimuleaza dexteritatea manuala. Jucariile potrivite acestei varste trebuie sa aiba in continuare texturi diferite. Saltelele sunt, de asemenea, necesare. De mare folos sunt jucariile care pot fi roase, cum sunt inelele texturate. Cuburile moi sunt indicate pentru dezvoltarea abilitatilor motorii.
6 – 9 luni
La aceasta varsta, bebe prefera jucariile muzicale, cutiile cu activitati, statiile (masutele active) si saltelele. Cuburile clasice ii stimuleaza celui mic simtul echilibrului si il invata ce se intampla atunci cand acesta dispare. Anumite jucarii, precum mingile, jucariile care se trag si cele care se imping, ajuta dezvoltarea reflexului mersului si sunt printre cele mai practice jucarii ale varstei. Bebelusul tau ar trebui sa poata sa stea in fundulet fara ajutor, de aceea e bine sa investesti in turnuletele de inele. De asemenea, tunelele pentru mersul taras sunt utile pentru dezvoltarea perceptiei spatiale.
9 – 12 luni
Cand ajunge la varsta de 9 – 12 luni, bebelusul stie sa paseasca si poate spune cateva cuvinte. Aceasta perioada este ideala pentru jucarii precum cuburi, jucarii cantatoare, carti moi sau din carton, puzzle-uri, cuburi din lemn, mingi, jucarii de plus pentru confort si jucarii de constructie. De asemenea, bebelusii adora sa faca baie in aceasta perioada, fiind indicat sa investesti in jucarii speciale pentru apa.