In anii ’80 nu foarte multe lucruri erau consemnate despre efectul regenerativ al celulelor stem, in special datorita faptului ca nicio alta interventie chirurgicala de o asemenea anvergura nu fusese intreprinsa.
Totusi, odata cu alegerea acestei abordari in cadrul tratamentului unui tanar suferind de anemia Fanconi, rezultatele promitatoare nu au intarziat sa apara. Din acel moment si pana acum, statisticile ce incununeaza munca de decenii in domeniul celulelor stem include mai mult de 600.000 unitati de sange din cordonul ombilical stocate in bancile acreditate de celule stem, peste 20.000 de probe eliberate pentru a fi folosite in cursul tratamentului si mai bine de 70 de boli in cadrul carora transplantul reprezinta metoda de tratament preferata si chiar curativa.
In ceea ce priveste patologiile abordate in acest mod, acestea variaza de la diferite tipuri de boli cu determinism genetic pana la afectiuni maligne, fapt care nu face decat sa sustina initiativa de a aduce la cunostinta tinerilor parinti importanta prelevarii la nastere.
Importanta utilizarii de celule stem la scara larga
Daca ar fi sa vizualizam un interval de timp in cadrul caruia tratamentul cu celulele stem a evoluat, am putea incepe cu anul 1908, acesta fiind si momentul primei consemnari a unor celule ce iau nastere din alte celule. De la acea data, au fost necesari alti 80 de ani pentru ca primul transplant de tip alogen, cu celule din cordonul ombilical sa aiba loc, pacientul avand a priori 0% sanse de supravietuire. Acea prima reusita continua sa aiba rasunet pana in ziua de azi, dat fiind faptul ca baietelul de 5 ani ce suferea de o forma de insuficienta medulara ereditara traieste pana in ziua de azi, multumita eficacitatii tratamentului cu celule stem.
Revenind la momentul prezent, alternativa de a opta pentru o astfel de polita de asigurare din punct de vedere medical este din ce in ce mai accesata, totul datorita numeroaselor rezultate pozitive si a campaniilor de informare a publicul larg. Asadar, fie ca doriti sa va intemeiati o familie si cautati cele mai sigure metode de asigurare a sanatatii viitorilor dumnevoastra copii, sau sunteti deja beneficiar al unui asemenea procedeu si doriti sa cunoasteti progresul in materie de patologii abordate cu acest tratament, nu ezitati sa discutati despre toate acestea cu reprezentantii Stem Sure, companie ce ofera recoltarea ambelor tipuri de celule stem si procesarea acestora in conditii acreditate la nivel international.
Cum se diferentiaza celulele stem
Ca si elemente ale corpului uman, particularitatile acestor celule se afla intr-o continua metamorfoza, abandonand abilitatea de a se transforma in orice alt tip de celula odata ce cresc si se specializeaza. Tocmai din aceasta cauza, momentul recoltarii poate face diferenta in procesul de vindecare a zeci de boli care, in caz contrar, ar fi beneficiat de un procentaj foarte mic de supravietuitori. Pentru a le diferentia, acestea se pot imparti in doua mari categorii, si anume celulele mezenchimale si cele hematopoietice.
Astfel, din prima categorie fac parte exclusiv elementele recoltate din placenta si tesutul de cordon ombilical, la momentul nasterii, acestea avand unica abilitatea de a se diferentia ulterior in orice alt tip de celula. De-a lungul timpului, ele au fost folosite in combaterea proceselor inflamatorii, reducerea reactiei de tip grefa contra gazda din transplanturi si chiar in procesele regenerative. A doua categorie, celulele hematopoietice, sunt mult mai usor accesibile pe toata durata vietii, dat fiind faptul ca pot fi izolate chiar si din sangele periferic. Ca si capacitate de diferentiere, acestea se limiteaza strict la elementele figurate ale sangelui – leucocite, hematii si trombocite. Utilitatea acestui tip este de asemenea mai mare, la nivel european fiind consemnate zeci de mii de transplanturi de tip autolog, majoritatea pentru boli din sfera hematologica.