Stim cu totii ca centura de siguranta salveaza vieti. Dar daca esti insarcinata centura poate salva nu doar viata ta, ci si pe aceea a copilului tau nenascut. Colegii de la www.nou-nascuti.ro ne spun cum centura de siguranta poate proteja 2 vieti.
Probabil ai auzit cat de important este sa ai un scaun de masina pentru copil, care sa-ti protejeze copilul in caz de accident. Aceste scaune sunt atat de importante in alte tari incat parintii nu-si pot lua nou nascutul acasa daca nu au asa ceva in masina. Intr-adevar, scaunele de masina salveaza vieti. Dar te-ai gandit ca atunci cand calatoresti cu masina trebuie sa protejezi si viata copilului nenascut?
Asociatia Americana a chirurgilor ortopezi avertizeaza ca centura de siguranta este cel mai la indemana si mai eficient mod de a proteja viata femeii insarcinate si pe cea a copilului nenascut. Nu exista nimic care sa dovedeasca faptul ca centura desiguranta ar putea provoca rani fatului, uterului sau placentei, oricat de puternica ar fi coliziunea. In plus, centura de siguranta reduce cu 45% riscul de rani mortale, si cu 50% riscul de rani moderate si grave pentru ocupantii locurilor din fata
Cum pui centura copilului tau nenascut
Folosirea corecta a centurii de siguranta este foarte importanta pentru noi toti, dar pentru femeia insarcinata folosirea si pozitionarea corecta a centurii este esentiala. Iata cum trebuie sa-ti legi centura.
Foloseste ambele parti ale centurii, atat pe cea orizontala cat si pe cea oblica.
Partea orizontala a centurii trebuie pozitionata jos, sub burtica. Astfel, in caz de impact, socul va fi suportat de oasele soldului si nu burtica (si copil). Nu pozitiona niciodata centura pe burta sau deasupra ei.
Partea oblica a centurii trebuie sa treaca pe deasupra umarului, nu pe sub brat, nu printer spatele tau si scaun.
Partea oblica trebuie sa treaca diagonal peste pieptul tau, printre sani. Acest lucru te va impiedica sa te lovesti de volan sau sa fii aruncata prin parbriz.
Ajusteaza centura asa incat sa te simti bine cu ea. Unele modele de masini iti permiti sa modifici inaltimea partii oblice a centurii asa incat sa te simti comfortabil. Daca masina tan u iti permite acest lucru, ataseaza sub centura o bucata de material moale.
Ajustarea scaunului.
Pe masura ce copilul si burtica cresc va trebui sa modifici pozitia scaunul pentru a sta confortabil. Se recomanda ca femeile insarcinate care conduc sa impinge scaunul in spate cat de mult posibil. Pieptul tau trebuie sa fie la o distanta e cel putin 25 de centimetri de volan sau de bord. Pe masura ce burtica te creste impinge scaunul in spate cat de mult posibil, dar ai grija ca picioarele tale sa ajunga la pedale.
Airbag-ul
Unele masini sunt dotate cu airbag care se poate active sau dezactiva. Probabil te intrebi daca trebui sa deactivezi airbag-ul in timpul sarcini. Raspunsul este NU. Medicii recomanda ca femeile insarcinate sa poarte centura desiguranta si sa lasa airbag-ul activat pentru ca cele doua lucreaza impreuna pentru a proteja femeia insarcinata si fatul.
Airbag-ul este menit sa lucreze impreuna cu centura, nu sa o inlocuiasca. In caz de accident, femeia insarcinata va fi aruncata pur si simplu in airbag, iar puterea impactului poate provoca rani grave sau chiar moartea mamei si copilului.
Daca esti implicate intr-un accident de circulatie, chiar si unul minor, trebuie sa mergi la medicul tau imediat. Chiar daca nu crezi ca te-ai lovit, ar fi bine sa te asiguri ca nici tu nici copilul nu aveti niciun fel de probleme.
Oricum poti sta linistita, daca te gandesti ca fatul este protejat in interiorul uterului de lichidul amniotic, iar uterul este protejat de muschii, oasele si organele tale.