In perioada celor noua luni pot aparea anumite evenimente cu adevarat neprevazute si neplacute pentru gravida. De aceea, este posibil ca aceasta sa fie supusa unui risc destul de inalt de pierdere a sarcinii in tot acest timp.
Remediul medical pentru salvarea sarcinii este efectuarea cerclajului, o procedura chirurgicala care nu presupune durere si care are rolul de a tine inchis colul uterin pe toata perioada celor 38 de saptamani.
Pe toata perioada sarcinii, gravida va trebui sa aiba colul uterin inchis. Odata ce acesta se va deschide prematur femeia este predispusa pierderii sarcinii sau chiar avortului spontan atunci cand sarcina este in primul trimestru de sarcina. De aceea, deschiderea de col va pune in pericol sanatatea bebelusului din burtica, ceea ce va impune o interventie chirurgicala de urgenta pentru salvarea acestuia.
Iata asadar o parte dintre cauzele care pot conduce la o deschidere a colului uterin:
- Afectiuni sau rani situate la nivelul colului;
- Interventii chirurgicale genitale suferite inainte de sarcina;
- Malformatii ale colului uterin;
- Avorturi .
Cerclajul presupune coaserea colului uterin cu un fir destul de gros, care nu va permite eliminarea bebelusului din mediul uterin. O astfel de interventie chirurgicala se va face sub anestezie generala sau locala si nu este dureroasa. De regula, procedura se va impune in cazul in care gravida a mai trecut prin situatii de pierderi de sarcina generate de astfel de probleme. In urma examinarii medicale si a efectuarii unor ecografii transvaginale medicul va putea recomanda gravidei un astfel de procedeu medical.
Pregatirea cerclajului presupune:
- Spitalizarea pentru o perioada de 48 de ore, in functie de evolutia operatiei;
- In ziua efectuarii cerclajului, gravida va trebui sa se abtina de la consumul de alimente si bauturi;
- Monitorizarea gravidei dupa efectuarea interventiei chirurgicale.
Daca imediat dupa operatie gravida resimte:
- Contractii puternice;
- Sangerare abundenta;
- Secretii urat mirositoare;
- Ruperea membranelor;
- Febra insotita de frisoane puternice
este indicat sa se adreseze de urgenta medicului specialist care a efectuat interventia chirurgicala.
De regula, dupa efectuarea cerclajului gravida va fi sfatuita sa nasca prin operatie cezariana intrucat acesta presupune in mare parte o incizie abdominala destul de mare. De asemenea, medicul poate recomanda repaus la pat pentru toata perioada sarcinii.