Cei mai multi medici pediatri iti vor recomanda sa introduci ceralele in alimentatia copilului in jurul varstei de sase-opt luni. Depinde doar de sensibilitatea si istoricul familial al celui mic daca intoduci cerealele cu gluten sau fara gluten intr-o prima faza.
Unii parinti stiu deja ca glutenul din grau, o proteina de origine vegetala (care se gaseste si in orz sau in secara) poate induce aleergii. Parerile medicilor pediatri in acest sens sunt impartite: unii spun ca e bine sa amanam cat mai mult introducerea produselor cu gluten, altii spun ca e mai bine mai devreme, deoarece copiii mici pot dezvolta intoleranta alimentara tocmai pentru ca nu sunt obisnuiti de mici cu acest ingredient. In unele tari vestice, pediatrii recomanda introducerea produselor pe baza de gluten chiar de la cinci luni, tocmai pentru a invata organismul din timp cu acest compus.
Oricum ar fi, cel mai bine discuta si cu pediatrul tau cand decizi introducerea cerealelor, pentru ca fiecare copil este diferit si e bine sa ai o recomandare personalizata.
Varsta de opt luni este insa considerata in general cea mai buna pentru a introduce cerealele in alimentatia celor mici, fie ca se aduce in dieta graul integral (sau gris, cus-cus etc.), ori se incepe cu orez integral sau paste de orez.
Cum le servesti
Cerealele trebuie introduse in alimentatia bebelusilor dupa ce acestia s-au obisnuit cu gustul fructelor si legumelor. Aceasta combinatie, de fructe cu cereale sau de legume cu cereale este cea mai valoroasa combinatie din punct de vedere nutritiv, pentru aportul de vitamine cu minerale, cu fibre variate. Dar poti face de asemenea o combinatie intre laptele tau (sau formula de lapte cu care il hranesti) si cereale, pentru un aport proteic mai bun.
Alege produse speciale pentru bebelusi pe baza de orez integral, mei decorticat etc. Copiilor pana la doi ani ai grija sa le prepari cerealele foarte bine fierte: fierberea faciliteaza o mai buna digestie a amidonului. Cerealele, bine macinate, sub forma de faina, se amesteca cu fructele proaspete pasate sau date pe razatoare, cu legumele fierte si facute piure sau cu laptele, pana se obtine un terci omogen, usor de dat cu lingurita.
Dupa ce lui bebe ii apar dintisorii, va putea mesteca cerealele, care se pot prepara in diverse feluri: produse de panificatie (paste, biscuitei), in supe (mei, de exemplu, sau paste de grau), sub forma de fulgi inmuiati in lapte etc.
Incepe cu produse speciale pentru beblusi si introdu intai o cantitate foarte mica (o masura), apoi poti creste gradat cantitatea de cereale, folosind apoi doua masuri la fiecare masa.
Principii nutritive si meniuri
O mica revolutie in viata bebelusului, diversificarea este si prilej de noi experiente: bebe incepe sa descopere ca are gusturi si preferinte, nu doar sa accepte tot ce i se da. Ceralele le plac celor mici datorita texturii lor noi. Dar obisnuiti deja cu piureurile de fructe si legume, bebelusii le pot accepta mai usor si din punct de vedere al gustului in combinatii, nu simple. Iata cateva idei de meniuri:
– Orez fiert si mixat, pina devine o pasta, cu mere, visine, piersici;
– Faina de ovaz (sau fulgi de ovaz macinati la rasnita) fiarta bine, amestecata cu mar ras sau para;
– Fiertura de cereale macinate, cu piure de morcovi, de cartofi, de broccoli, de dovleac, de dovlecel, de spanac sau de conopida.
Cerelele sunt surse de proteine, minerale si fibre. Nu uita ca, asa cum formula de lapte este imbogatita cu fier, si cerealele pentru bebelusi sunt imbogatite cu acelasi mineral, cel mai important in dieta bebelusilor.