[imagebrowser id=1419]Cezariana impiedica alaptarea bebelusului? Cu siguranta, aceasta este una dintre intrebarile pe care si le pun milioane de mamici din intreaga lume care aleg aceasta metoda de a naste.
Cu toate ca exista opinii care incearca sa demonstreze faptul ca cezariana ar putea intarzia secretia lactata, in realitate, cred medicii, acest lucru nu este intru totul real.
Ceea ce spun specialistii incearca sa arate faptul ca punerea bebelusului la san in prima jumatate de ora stimuleaza sanul si glandele mamare in vederea producerii laptelui matern.
Desigur, si de aceasta data orice mamica aflata la inceput de drum s-ar putea intreba daca recuperarea dupa cezariana nu este atat de dificila incat sa nu poata permite acest lucru. Ei bine, intr-adevar, desi cezariana te scuteste de durerile provocate din timpul travaliului, in realitate recuperarea este putin mai dificila. Insa, acest lucru nu inseamna neaparat faptul ca proaspata mamica se afla in imposibilitatea de a-si tine in brate bebelusul si a-l alapta. Alegerea unei pozitii cat mai comode si confortabile determina usurarea acestui proces.
Cu alte cuvinte, prima jumatate de ora este esentiala pentru stimularea secretiei de lapte. In Romania, exista si astazi numeroase maternitati in care se mai practica separarea bebelusului de mama inca din primele clipe, sustinand ideea, ca fiecare dintre cei doi au nevoie de recuperare si de adaptare cu noul mediu in care se regasesc. O parere destul de gresita, considera cei mai multi dintre cercetatori, apropierea dintre mama si bebelus chiar in primele minute de dupa nastere este esentiala, reusind astfel sa intareasca legatura materna si sa stimuleze acest proces, benefic pentru sanatatea si dezvoltarea puiului de om. In cazul in care bebelusului nu este pus la san in prima jumatate de ora, lactatia ar putea aparea mai tarziu, moment in care mama s-ar putea confrunta cu numeroase probleme, precum furia laptelui, sani durerosi la atingere si mult mai tari.