Cezariana a devenit una dintre cele mai populare metode a a aduce pe lume bebelusul mult asteptat. In ultima perioada, tot mai multe femei aleg sa nasca prin aceasta metoda, numarul celor care experimenteaza nasterea naturala fiind din ce in ce mai mic.
Nasterea in acest fel presupune o buna planificare inca din timp in asa fel incat atat sanatatea mamei, cat si cea a bebelusului sa nu fie puse in pericol. Cu toate ca in trecut femeile puteau experimenta aceasta nastere doar in cazuri de urgenta sau atunci cand existau motive serioase de suferinta fetala, astazi, cezariana a devenit una dintre cele mai populare metode, fiind planificata de catre medici cu mult timp inainte de inceperea travaliului.
Chiar si asa, nasterea in acest mod nu poate fi programata cu mult timp inainte de perioada de sfarsit a sarcinii, saptamana 39 de sarcina fiind una dintre variantele recomandate de catre medici.
Cu toate acestea, pot exista situatii in care interventia chirurgicala sa aiba loc in saptamana 37-38 de sarcina, fie datorita unor motive de sanatate ale mamei sau bebelusului, fie datorita rugamintilor parintilor ori programului incarcat al medicilor specialisti. Intr-o asemenea situatie, riscurile sunt mult mai mari pentru sanatatea micutului, acesta putandu-se naste cu grave probleme medicale. Afectiunile respiratorii insotesc, de obicei, starea de prematuritate a bebelusului, punandu-i astfel viata in pericol.
Tocmai de aceea, cezariana ar putea fi planificata in perioada de sfarsit a sarcinii, atunci cand exista semne clare ca travaliul s-ar putea declansa. Depasirea acestui moment poate fi, in sine, la fel de periculoasa. Fatul ar incepe sa coboare din uterul mamei catre regiunea vaginala, lucru care ar ingreuna activitatea medicilor de scoatere a copilului. In cazul in care nasterea a fost deja declansata cadrele medicale ale maternitatii ar putea opta catre nasterea vaginala, lasand cursul firesc al naturii sa isi urmeze calea.