Solicitarile de nastere prin cezariana sunt din ce in ce mai numeroase, rata acesteia crescand semnificativ in ultima perioada. Tocmai de aceea, medicii au cautat solutii pentru ca nasterea prin cezariana sa se petreaca rapid, cu mai putina durere postoperatorie si o recuperare postpartum grabnica.
Cezariana prin metoda Vejnovic incearca sa implineasca toate cele de mai sus, micsorand in acelasi timp cantitatea de sange pierdut in timpul nasterii.
Fiind tot o interventie chirurgicala, aceasta presupune efectuarea unei incizii de circa 7 centimetri in zona abdominal inferioara, urmaridu-se liniile anatomice ale tegumentului si muschilor. Incizia la nivelul uterului va avea aproximativ aceeasi dimensiune, fiind realizata foarte aproape de pliul vezical.
Scoaterea copilului din uterul mamei are loc imediat, medicii apasand putin abdomenul superior al gravidei pentru crearea unei pozitii de nastere, reusind astfel sa il extraga cu usurinta.
Dupa ce bebelusul este extras, medicii vor elimina placenta, asigurandu-se ca zona este perfect curatata. Ulterior acestia vor trece la suturarea peretilor uterini si abdominali, in urma ramanand o cicatrice foarte mica, ce se va resorbi odata cu trecerea timpului.
Cezariana prin metoda Vejnovic presupune un timp de recuperare postoperatorie mai mic, proaspata mamica parasind spitalul in circa 48-72 ore de la nastere.