Chiar daca nasterea prin cezariana cu anestezie rahidiana iti permite sa iti vezi bebelusul imediat dupa ce acesta a fost extras, in realitate, neonatologii sunt de parere ca acest tip de nastere determina o legatura mai rece intre mame si copilul lor.
Medicii sunt de parere ca cezariana nu mai impune eliberarea de catre organism a hormonilor capabili sa determine mama sa se indragosteasca de copilul ei.
Insa, o asemenea metosa este destul de des intalnita, mai mult de jumatate dintre nasteri urmand a se finaliza prin interventie chirurgicala.
Prin nasterea prin cezariana, corpul nu va mai elibera ocitocina, denumit si hormonul iubirii care va permite mamelor sa se indragosteasca de puii lor. In acest fel, primul contact dintre mama si copilul sau va fi destul de mult perturbat, scapand parca din ordinea fireasca a lucrurilor. Nu trebuie sa uitam ca dupa nastere, acest hormon este destul de ridicat, mama ajungand sa isi adore bebelusul indiferent de starea prin care trece. Odata eliberata ocitocina, mama va uita de cat de groaznice pot fi durerile facerii, asteptand cu mare nerabdare momentul in care sa isi poata imbratisa bebelusul pe care l-a asteptat cu atata nerabdate pe parcursul celor noua luni.
In cazul in care esti programata la cezariana, fara a trece macar putin prin etapele travaliului, te vei confrunta cu o problema destul de serioasa – nu prea vei fi incantata de primul contact cu puiul tau si nici nu vei arde de nerabdare sa il vezi.
Cu toate acestea, cele ce aleg sa nasca prin cezariana sunt destul de multe, in Romania acest tip de nastere fiind in trend atat printre vip-uri, cat si printre persoanele obisnuite. Si comoditatea pare sa fie cel mai simplu si mai viabil argument cu care se apara mai mult de 70% dintre cele care opteaza sa nasca prin cezariana.
Nici nasterea indusa, chiar pe cale naturala nu se bucura de aceeasi apropiere dintre mama si copil imediat dupa nastere. Se pare, totusi, ca hormonii indusi pentru declansarea travaliului determina efecte nedorite atat pentru mama, cat si pentru copil, apropierea dintre cei doi fiind destul de lenta. Nu putem spune ca nu exista sau ca este imposibil sa va iubiti bebelusul la fel de mult ca in cazul unei nasteri normale, la termen, insa probabil eliberarea ocitocinei ar fi determinat reactii mult mai profunde.
Nu putem uita nici de administrarea analgezicelor sau a unor altor tipuri de medicamente care sa o ajute pe mama sa isi calmeze durerile din timpul nasterii. Un astfel de lucru poate diminua dragostea dintre cei doi odata ce bebelusul a fost adus pe lume. De aceea, nu uitati sa practicati metoda Bradley, singura metoda eficienta care nu are nevoie de medicatie, ci doar de sprijinul concret oferit de un antrenor in momentul nasterii.