Cu infertilitatea masculină în creștere într-un ritm alarmant, analizăm de ce această problemă a devenit atât de răspândită și ce intervenții ar putea ajuta.
Dr. Francesca Jackson-Spence
În discuțiile despre infertilitate, femeile sunt adesea în centrul atenției – infertilitatea fiind definită ca „incapacitatea de a obține o sarcină după 12 luni de contact sexual regulat, neprotejat”.
În realitate, atunci când analizăm cauzele infertilității, o treime dintre probleme sunt legate de femei, o treime sunt cauzate de bărbați, iar restul sunt datorate unei combinații de factori masculini și feminini sau rămân neexplicate.
Unul din șapte cupluri din Marea Britanie are dificultăți în a concepe. În ultimii 40 de ani, numărul de spermatozoizi la nivel mondial s-a redus la jumătate, iar calitatea spermei a scăzut.
Pe măsură ce observăm o creștere alarmantă a infertilității masculine, este mai important ca niciodată să acordăm o atenție sporită bărbaților. Clinicile de fertilitate trebuie să devină mai incluzive, bărbații trebuie să fie mai bine informați despre ce scade numărul de spermatozoizi, iar suportul emoțional pentru aceștia trebuie să fie mai accesibil.
Ce înseamnă sănătatea bună a spermei?
Când vorbim despre sănătatea spermei, ne referim atât la cantitate, cât și la calitate. Structura spermatozoizilor este importantă. Aceștia trebuie să poată înota și supraviețui în tractul reproductiv feminin. O concepție de succes este mai probabilă dacă ejacularea conține cel puțin 15 milioane de spermatozoizi pe mililitru. Un număr redus de spermatozoizi face concepția mai dificilă, deoarece sunt mai puțini „candidați” disponibili pentru a fertiliza ovulul.
Ce scade numărul de spermatozoizi?
Există mai mulți factori care contribuie la scăderea numărului de spermatozoizi, deși cauza problemei la nivel global nu este încă determinată. Când abordăm aceste probleme la nivel individual, unele nu pot fi evitate. Dacă încerci să îmbunătățești șansele de concepție, concentrează-te pe reducerea celor pe care le poți preveni.
Iată cinci dintre problemele comune:
- Păstrarea telefonului mobil în buzunar și alte obiceiuri
Toxinele din mediu sunt suspectate a fi unul dintre factorii principali ai declinului recent al fertilității masculine și ai creșterii ratei de poluare globală. Diferite poluanți, cum ar fi fumul de tutun, plasticul și poluarea din trafic, au fost arătați în studii de laborator că reduc atât numărul, cât și calitatea spermatozoizilor. Acești poluanți pot afecta ADN-ul spermatozoizilor, determinând o scădere a numărului acestora sau modificări ale structurii și capacității de înot. Temperaturile în creștere și încălzirea globală pot avea, de asemenea, efecte negative. Spermatozoizii trebuie menținuți la o temperatură scăzută, motiv pentru care testiculele sunt situate în afara corpului. De aceea, păstrarea telefonului mobil în buzunar poate reduce, de asemenea, numărul de spermatozoizi din cauza căldurii și activității electromagnetice eliberate de dispozitiv. - Ce mănânci, cât de des faci exerciții fizice și cât de mult dormi
O dietă necorespunzătoare, un stil de viață sedentar, stresul, consumul de alcool, fumatul (inclusiv vapingul) și consumul de droguri pot avea un impact negativ asupra sănătății spermatozoizilor. Lipsa de somn are, de asemenea, un efect negativ. Un studiu publicat în revista Fertility and Sterility a raportat că bărbații care dorm în mod constant mai puțin de șase ore pe noapte au cu 31% mai puține șanse de a concepe cu partenerele lor, comparativ cu cei care dorm între șapte și nouă ore pe noapte. - Vârsta ta
Bărbații au și ei un „ceas biologic”. Deși rata declinului fertilității este mai pronunțată la femei odată cu vârsta și tinde să se manifeste mai devreme (fertilitatea maximă este la 20 de ani, cu un declin rapid în jurul vârstei de 35 de ani), și bărbații înregistrează o scădere a fertilității pe măsură ce îmbătrânesc. Statisticile arată că bărbații peste 45 de ani sunt de aproximativ două ori mai puțin fertili decât cei sub 25 de ani. - Infecții cu transmitere sexuală
Dacă sunt netratate, infecțiile cu transmitere sexuală (ITS) comune, cum ar fi chlamydia și gonoreea, pot cauza epididimită, o inflamație a tubului din spatele testiculelor care stochează și transportă spermatozoizii. Vestea bună este că, spre deosebire de femei, care se nasc cu toate ovulele pe care le vor avea vreodată, bărbații produc constant noi spermatozoizi, astfel încât, dacă ITS-ul este tratat cu antibiotice, numărul de spermatozoizi ar trebui să revină la normal. - Supraponderabilitatea sau obezitatea
Din perspectiva fertilității masculine, țesutul adipos în exces poate afecta negativ fertilitatea atât direct, prin deteriorarea spermatozoizilor, cât și indirect, prin modificarea nivelurilor hormonale. Țesutul gras în exces poate perturba procesele endocrine normale și producția de hormoni, deoarece eliberează estrogen și poate determina conversia testosteronului în estrogen. Nivelurile scăzute de testosteron și nivelurile ridicate de estrogen pot afecta modul în care testiculele produc spermatozoizi, ducând la scăderea numărului de spermatozoizi.
Ce ar trebui să faci dacă crezi că ai un număr scăzut de spermatozoizi?
Consultă-ți medicul de familie dacă tu și partenera ta ați avut contacte sexuale regulate fără a folosi contracepție timp de peste un an (sau șase luni dacă partenera ta are 36 de ani sau mai mult) și nu ați reușit să obțineți o sarcină. Principalul test pentru evaluarea numărului scăzut de spermatozoizi este analiza semenului, care poate examina și calitatea spermatozoizilor, cum ar fi eficiența lor de înot.
Îmbunătățește-ți stilul de viață, fie că dorești să concepi, fie că ai fost diagnosticat cu un număr scăzut de spermatozoizi. Reducerea consumului de alcool, renunțarea la fumat, inclusiv la vaping, și pierderea în greutate (dacă ești supraponderal) pot avea un impact pozitiv.
Fă exerciții fizice regulat, deoarece studiile au arătat că bărbații care fac exerciții fizice de trei până la cinci ori pe săptămână au un număr mai mare de spermatozoizi și o calitate îmbunătățită a acestora, comparativ cu cei care au un stil de viață sedentar.
Adoptă o dietă echilibrată, bogată în nutrienți și cu multe plante. Spermatozoizii sunt produși constant de testicule, așa că un aport continuu de nutrienți este important pentru susținerea producției de spermă. Indiferent de pierderea în greutate, schimbările în dietă pot fi utile. De exemplu, roșiile conțin un compus numit licopen, care poate îmbunătăți calitatea spermatozoizilor, acesta fiind doar un exemplu al beneficiilor consumului de mai multe fructe și legume.
Fă sex la fiecare două-trei zile fără a folosi contracepție dacă dorești să concepi. Deși un număr scăzut de spermatozoizi poate fi o cauză a infertilității, este încă posibil să concepi în mod natural, iar cuplurile care doresc acest lucru ar trebui să continue să aibă contacte sexuale regulate în timp ce caută sfaturi medicale.