Dacă și tu ai auzit cel puțin o dată celebra zicală de peste ocean, ”tastes like chicken”, inseamnă că nu te mai surprinde faima pe care a dobandit-o de-a lungul timpului gustul cărnii de pui. Surprinzătoare sunt însă statisticile de consum ale cărnii de pasăre din întreaga lume. În Europa, cel puțin, trendul este unul mereu crescător iar specialiștii in domeniu estimează că până în 2025, producția totală de carne de pasăre ar putea să depășească 14,1 milioane tone.
Carnea de pasăre va trona în preferințele gurmanzilor de pe întreg mapanodul dintr-o varietate de motive: aportul caloric este mai mic, nu există criterii religioase care să interzică consumul, iar costurile de producție sunt relativ reduse în comparație cu celelalte preparate din carne. Prin urmare, prețul cărnii de pasăre este accesibil unui spectru larg de consumatori.
Dar, destul despre faima găinii și-al ei ou, poftei îi șade bine cu un gust pe măsură. Cine-a fost mai întâi – oul sau găina – este irelevant, atunci când ai în față o omletă ademenitoare, o ciorbiță de pui aburindă sau o delicioasă porție de …pulpe de rață la cuptor cu varză roșie caramelizată și coulis de fructe de pădure, preparată de Chef Liviu Balint, ambasadorul Podravka. Liviu îți recomandă rețeta lui de pulpe de rață pentru momentele de desfătare împărtăşite cu cei dragi. Rața pe pat de varză roșie e renumită din vremea boierilor, însă talentatul nostru Chef o ridică la rang de artă cu ajutorul unui coulis de fructe de pădure și cu ingredientul secret: Vegeta gust de găină.
După ce ai călit ușor varza tăiată julienne alături de nițică ceapă și un morcov mai generos, adaugă-i niște Vegeta gust de Găină și las-o să respire într-o tavă ceramică. Pulpele de rață bine spălate, crestate și frecate cu Vegeta gust de Găină vor trona deasupra verzei timp de 2 ore, în cuptor, la foc mic. Siropul coulis se face la fel de simplu: cu 150 g de fructe de pădure, apă cât să le acopere, într-un vas mititel și doar un vârf de lingură de zahăr. Lași siropul la foc mic până se omogenizează și se absorb fructele, după care îl pui la răcit. Când varza și pulpele sunt aproape gata, le stropești pe ici, pe colo cu aromatul coulis și, voila, festinul e pe cale să înceapă.
Rămâne la latitudinea ta dacă vrei să speli gustul fripturii de rață și cu un vinișor alb, sec. Important e să ai poftă!